Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 21:11

Μόνο η κεντροαριστερά μπορεί, είπαν οι Ξεκαλάκης, Σαχινίδης, Σιακαντάρης, Αναστόπουλος

Γιώργος Σιακαντάρης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιούλα Σαρδέλη, Στέφανος Ξεκαλάκης, Τάκης Αναστόπουλος Γιώργος Σιακαντάρης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιούλα Σαρδέλη, Στέφανος Ξεκαλάκης, Τάκης Αναστόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς «κάνει τα πάντα λάθος αλλά τα κάνει και με λάθος τρόπο». Ο Μητσοτάκης επωφελείται από νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί στη χειμάζουσσα ελληνική κοινωνία. Άρα η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι η συνένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, μέσα από το ενωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, στο οποίο θα καθοριστεί το κοινό προγραμματισμό πλαίσιο. Αυτό τονίστηκε στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX» με ομιλητές τον Στέφανο Ξεκαλάκη από το ΠΑΣΟΚ, τον Φίλιππο Σαχινίδη από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τον Γιώργο Σιακαντάρη από τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Τάκη Αναστόπουλο από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία…

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κατά την εισήγησή του κάλεσε τους πολίτες που πιστεύουν στην κεντροαριστερά να λάβουν μέρος στη συζήτηση και στη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου της νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, όπως τόνισε. Υπογράμμισε ότι η σημασία του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντική διότι σε αυτό οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα κληθούν να συμφωνήσουν για τις κοινωνικές και πολιτικές θέσεις της παράταξης, οι οποίες ανέφερε ότι πρέπει να αφορούν στους μη προνομιούχους της νέας εποχής.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ξεκαλάκης υποστήριξε ότι είναι «ανίκανη» και με μια ηγεσία «ανήμπορη» να δει την πραγματικότητα και να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις υποχρεώσεις της.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές, επιδιώκοντας να κρατήσει όσο περισσότερο αντέχει τις καρέκλες της εξουσίας και οι βουλευτές της να μην χάσουν την βουλευτική τους αποζημίωση δεδομένου ότι, όπως σχολίασε, σε περίπτωση εκλογών δεν θα ξαναδούν τη Βουλή ούτε με το κιάλι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε περίπτωση ατυχήματος, το οποίο θα συνδέεται είτε με την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας είτε με κάποιο επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το προσφυγικό, τότε αναγκαστικά θα γίνουν εκλογές. Και σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει ποσοστό μικρότερο από αυτό που πήρε το 2012 (δηλαδή μονοψήφιο) ώστε, όπως τόνισε, να γίνει εξισορρόπηση του πολιτικού συστήματος και να μην έχουμε «νέες πλατείες, νέες Marfin», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.
KANAKHS-TSONHS-ANT-ARGYRAKHS-SOUMPLHS-03-04-17.jpgΟ Φίλιππος Σαχινίδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι ότι το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στην κοινωνία. Και όπως συνέχισε, όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία ο κόσμος οδηγείται σε επιλογές που όχι μόνο δεν μπορούν να διαχειριστούν την προβληματική κατάσταση αλλά μεγαλώνουν τα προβλήματα. Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι έχουν πλέον ωριμάσει η συνθήκες για να κοινή πορεία του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς. Πρόσθεσε όμως ότι προϋπόθεση ώστε αυτή η πορεία να είναι προς όφελος της χώρας είναι να διαμορφωθεί με διάλογο ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης.
Στο ίδιο πλαίσιο περίπου κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Γιώργου Σιακαντάρη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Τάκη Αναστόπουλου, υποψήφιου ευρωβουλευτή. Σημειώνεται πάντως, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος, ότι ο κ. Σιακαντάρης παρομοίασε την κυβέρνηση με ποδοσφαιρική ομάδα η οποία, από φόβο να μην φάει πολλά γκολ παίζει καθυστερήσεις και καταφέρνει να πάει τον αγώνα στην παράταση, στην οποία όμως τελικά τρώει έξι γκολ… Αυτό υποστήριξε έγινε το 2015, αυτό είπε γίνεται και τώρα. Ακόμη το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι λόγω της κρίσης μέσα στην κοινωνία έχει κυριαρχήσει η τάση του νεοφιλελευθερισμού και της κατάργησης του δημόσιου τομέα. Αυτό, ανέφερε, ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απαντώντας δε στο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί η δημοκρατική παράταξη μετά από τις εκλογές τόνισε ότι την απάντηση θα τη δώσει η κοινωνία με τη ψήφο της, ενώ νωρίτερα για το ίδιο θέμα ο κ. Ξεκαλάκης είχε σημειώσει ότι η δική του πρόταση είναι να απευθυνθεί η παράταξη στην κοινωνική της βάση ώστε να αποφασίσει η ίδια για το αν θα υπάρξει συνεργασία και με ποιον.
Την πολιτική συζήτηση συντόνισε η Γιούλα Σαρδέλη.
Στ.Μ.