Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 18:47

Στήριξη Νίκα στο Διάζωμα: Ανήκουστα αυτά που λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στήριξη Νίκα στο Διάζωμα: Ανήκουστα αυτά που λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ 
Ασφαλώς και πέφτει λόγος και στον ιδιωτικό τομέα, όπως το Σωματείο Διάζωμα, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τη θέση του με αφορμή το Ψήφισμα της Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία κατήγγειλε την «εμπλοκή» του Διαζώματος στο αρχαιολογικό έργο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων» και υπογράμμισε ότι για την Αρχαία Θουρία το «Διάζωμα» θα υλοποιήσει σημαντικό έργο κόστους 100.000 ευρώ…

Ειδικότερα ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε σήμερα: «Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων. Γιατί βλέπομε κάποιες ανακοινώσεις και από τους αρχαιολόγους και από άλλα σωματεία όπου το περιεχόμενό τους παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο λόγο έχουν το υπουργείο του Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι. Αυτά τα λέγω γιατί προχθές έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία και του κ. Μπένου και εκπροσώπων του Διαζώματος και του Ιδρύματος του Καπετάν Βασίλη, όπου αποφασίστηκε το Διάζωμα από το ταμείο του να διαθέσει 100.000 για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. Να βοηθήσει να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες που μόνο εμείς, που έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρομε το τι καθυστέρηση και το τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να απαντήσουμε σε λογικά ερωτήματα, όχι τίποτα περισσότερο».
Επιπλέον ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε: «Λοιπόν όταν σε μια χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν τις ανασκαφές -ποιος έκανε τις ανασκαφές στη χώρα αλήθεια;- είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θέλομε τη συνδρομή, τη βοήθεια, δεν θέλομε τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα. Και η αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις όπως είναι το Διάζωμα, με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία ης κληρονομιάς μας».
Το ψήφισμα της Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ.
Στ.Μ.