Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 13:39

Σε λειτουργία τα Πράσινα Σημεία για τα προϊόντα κλαδέματος σε κήπους της Καλαμάτας

Σε λειτουργία τα Πράσινα Σημεία για τα προϊόντα κλαδέματος σε κήπους της Καλαμάτας

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ 
Επίδειξη του τρόπου λειτουργίας των έξι Πράσινων Σημείων για τα κλαδέματα από ιδιωτικούς αλλά και δημοτικούς κήπους και χωράφια της Καλαμάτας, έγινε το πρωί. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδαμόπουλος και ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Λιοντήρης, τόνισαν ότι στα Πράσινα Σημεία ο κόσμος μπορεί να εναποθέτει τα προϊόντα κλαδέματος, τα οποία την ίδια ή την επόμενη ημέρα θα θρυματίζονται σε ειδικό μηχάνημα και το οργανικό υλικό που θα προκύπτει θα αξιοποιείται ως βελτιωτικό του εδάφους. Υπογράμμισαν και οι δύο είναι ότι εξαιρετικά σημαντικό να ανταποκριθεί ο κόσμος διότι η λειτουργία των Πράσινων Σημείων σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο, κυρίως όμως συνεπάγεται αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υλικού –του προϊόντος από το θρυμματισμό των κλαδιών- το οποίο είναι άφθονο αλλά μέχρι τώρα χάνεται…

Η επίδειξη έγινε στο Πράσινο Σημείο που έχει δημιουργηθεί στο Ανατολικό Κέντρο, επάνω από τους δημοτικούς λαχανόκηπους. Τα υπόλοιπα Πράσινα Σημεία βρίσκονται στο Δυτικό Κέντρο, στο νέο Δημαρχείο, στο φυτώριο του Δήμου στο Νέδοντα, στο Βιοτεχνικό Πάρκο και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
ADAMOPOULOS-GIANNHS-07-04-17.jpgΌπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Αδαμόπουλος, «κάθε Πράσινο Σημείο έχει εμβαδόν  περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, συν 15 τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα γίνεται από τους πολίτες η εναπόθεση των προϊόντων κλαδέματος. Κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα ειδικό συνεργείο, μαζί με θρυμματιστή, θα μπαίνει μέσα να θρυμματίσει τα προϊόντα κλαδέματος, ώστε να υπάρχει συνεχής λειτουργία και να μην σταματάει η υποδοχή του υλικού από τους κλαδεμένους κήπους».
Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι με τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων θα δοθεί στο Δήμο η δυνατότητα να απαλλάξει μέσα και προσωπικό από την απομάκρυνση, μεταφορά και διαχείριση των προϊόντων κλαδέματος και ασχοληθεί με την αντιμετώπιση άλλων αναγκών.
LIONTHRHS-GIANNHS-07-04-17.jpgΟ κ. Λιοντήρης από την πλευρά του τόνισε ότι «το κύριο ζήτημα είναι να κατανοηθεί από τους δημότες η αξία του οργανικού υλικού που προκύπτει από το θρυμματισμό και την κομποστοποίηση του κλαδεμένου υλικού. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υλικό αυτό «έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία για τη δομή του εδάφους. Έχουμε περίπου 16 εκατομμύρια δέντρα (σ.σ. ελιές) και σύμφωνα με έναν υπολογισμό κάθε δέντρο βγάζει 1-2 κυβικά μέτρα κλαδεμένο υλικό. Με τον θρυμματισμό ο όγκος του υλικού αυτού μειώνεται έξι φορές.  Θα είχαμε λοιπόν, αν θρυμματίζαμε όλο το υλικό, περίπου 150.000-200.000 δεκάτονα φορτηγά με οργανικό υλικό, για τον εμπλουτισμό της οργανικής ουσίας του εδάφους, τη γονιμότητά του, την αντοχή του στην υγρασία, τη θρέψη κ.λπ».
Τόνισε λοιπόν ο κ. Λιοντήρης ότι είναι σημαντικό να αποκτήσουν οι ίδιοι οι δημότες που διαθέτουν σχετικά μεγάλους κήπους το δικό τους θρυμματιστή, να θρυμματίζουν οι ίδιοι τα προϊόντα κλαδέματος και να αξιοποιούν το παραγόμενο υλικό για τον εμπλουτισμό του εδάφους τους.
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους ιδιώτες στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Δήμος προκειμένου να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενώ σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός και των δημοτικών οικοπέδων.
Επίσης είπε ότι έχει ξεκινήσει και η επιχείρηση καλλωπισμού της πόλης και των χωριών για τις ημέρες του Πάσχα και μάλιστα σημείωσε ότι ιδιαίτερα στην Καλαμάτα η διαφορά της εικόνας θα είναι εμφανής από τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη.
Στ.Μ.