Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 16:31

Η ανάγκη για αλλαγή και ο διάλογος με την παράδοση τα θέματα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πριν από λίγο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ο προϋπολογισμός του φετινού, 23ου, Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 23 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 452.000 ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από το Δήμο Καλαμάτας και από κράτος το οποίο, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, θα συμμετέχει με 200.000 ευρώ. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φετινού Φεστιβάλ (όπως και του περσινού), Κατερίνα Κασιούμη, παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα των ομάδων που θα λάβουν μέρος μέχρι να υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια. Η κ. Κασιούμη ανέφερε ότι η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης βασίζεται σε δύο άξονες, την ανάγκη για αλλαγή και μεταμόρφωση άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων και το διάλογο της σύγχρονης χορευτικής γραφής με την παράδοση…


Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τόνισε ότι ο σχεδιασμός και της νέας διοργάνωσης έχει λάβει σοβαρά υπόψη του την 22χρονη ιστορία του θεσμού και τη σταθερή του στόχευση στις σύγχρονες τάσεις του χορού. Σημείωσε επίσης ότι φέτος ενισχύεται ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ και ειδικότερα τόνισε ότι θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση οκτώ χορευτικές ομάδες από το εξωτερικό (Γαλλία, Νότιος Αφρική, Ισπανία-Ολλανδία, Ισραήλ, Σουηδία) εκ των οποίων οι πέντε θα έρθουν για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, ενώ οι τρεις που έχουν ξανάρθει θα παρουσιάσουν καινούργια έργα τους. Επιπλέον, είπε η κ. Κασιούμη, και η φετινή διοργάνωση υποστηρίζει το σύγχρονο ελληνικό χορό και γι’ αυτό έχουν προσκληθεί τέσσερις ελληνικές ομάδες, εκ των οποίων οι δύο θα έρθουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας.
KASIOUMH-KATERINA-25-11-16.jpgΗ καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι σεμινάρια με διαφορετική αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία, από την νέα τεχνική του σύγχρονου χορού μέχρι τη λεκτική επικοινωνία της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας.
Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις η κ. Κασιούμη ανακοίνωσε ότι θα είναι πολλές και κυρίως πρόκειται για προβολές ταινιών με θέμα το σύγχρονο χορό, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ρεσιτάλ πιάνου σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Ωδείο. Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Παραλία της Καλαμάτας αλλά και στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, σημείωσε από την πλευρά της ότι υπάρχει θετική εξέλιξη για την άμεση προοπτική και τον προγραμματισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και ειδικότερα ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, έχει ζητήσει εισήγηση από τη Φάρις προκειμένου να δεσμευτεί πίστωση κεντρικά για την επιχορήγηση της διοργάνωσης σε βάθος τριετίας.
Το μέλος του Δ.Σ. της Φάρις, Σταύρος Βόλαρης, σημείωσε ότι μέλημα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης πρέπει να είναι το συνεχές άνοιγμα του Φεστιβάλ στον κόσμο της Καλαμάτας, κάτι που ανέφερε ότι μπορεί να υποστηριχθεί με συνεργασίες, σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις, με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς. Σχετικά η κ. Κασιούμη ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι στην προτεραιότητά της.
Απαντώντας σε άλλες προτάσεις η καλλιτεχνική διευθύντρια υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα φημισμένο και καταξιωμένο στο εξωτερικό και τη διεθνή κοινότητα του μοντέρνου χορού, γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνονται πάντα προσεγμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, Τάσος Πολυχρονόπουλος, επανέλαβε την πάγια πρότασή του εδώ και χρόνια, για την πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής και σε βάθος συζήτησης για τη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο θεσμός, για την προοπτική του και για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των στόχων του, δεδομένου μάλιστα ότι το Φεστιβάλ αυτό, όπως συνέχισε, έχει τις δυνατότητες να δώσει ακόμη περισσότερα τόσο στην προβολή της Καλαμάτας όσο και στην τέχνη του σύγχρονου χορού.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας» Μιχάλης Αντωνόπουλος, από την πλευρά του υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της καλλιτεχνικής διευθύντριας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού δείχνει ότι χάνει την ταυτότητά του και την προοπτική του στο μέλλον.
Ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, από την πλευρά του σχολίασε περσινές παρατηρήσεις συγκεκριμένων προσώπων για την ιδιαίτερα συρρικνωμένη διεθνή συμμετοχή στο Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι οι παρατηρήσεις αυτές ήταν κακεντρεχείς και δεν αναγνώρισαν την αντικειμενική δυσκολία που υπήρχε να βρεθούν ελεύθερες ξένες ομάδες πέρσι τον Μάρτιο, γιατί  τότε φτιάχτηκε το πρόγραμμα του περσινού Φεστιβάλ μετά την αποχώρηση της προηγούμενης καλλιτεχνικής διευθύντριας, Βίκυς Μαραγκοπούλου, στη μέση της χρονιάς, όπως είπε. Ο κ. Ηλιόπουλος διερωτήθηκε τι θα έχουν να απαντήσουν τώρα οι συγκεκριμένοι που το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ έχει οκτώ διεθνείς συμμετοχές.
Στ.Μ.