Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 18:23

Κλινική μελέτη για τις ιδιότητες του καρπού της ελιάς Καλαμών στην προστασία της καρδιάς

Ο δρ.Χ.Παπανικολάου, ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Δρακούλης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης Ο δρ.Χ.Παπανικολάου, ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Δρακούλης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ 
Κλινική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετέχει και ο καρδιολόγος της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, με σκοπό να τεκμηριώσει ότι ο καρπός της ελιάς τύπου Καλαμών έχει ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά και πιθανώς συνεισφέρουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων…

Σχετική παρουσίαση δημοσιεύθηκε στην Ημερησία.grαπό τη Βάσω Μιχοπούλου. Στον πρώτο κύκλο της κλινικής μελέτης, που διενεργήθηκε από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, έλαβαν μέρος 22 εθελοντές ηλικίας 22-65 ετών, οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά επί ένα μήνα 5 ελιές πλούσιες σε φαινόλες και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, που είχαν ειδικά επιλεχτεί και υποστεί επεξεργασία με φυσική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι ελιές που επιλέχθηκαν είχαν πέντε φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε φαινόλες από τις ελιές του εμπορίου και η ποσότητα που οι εθελοντές λάμβαναν ημερησίως ήταν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10mg τυροσόλη.
Οι 22 εθελοντές ήταν υγιείς ωστόσο εμφάνισαν θετική μεταβολή ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL (κακής/καλή) χοληστερόλης, δηλαδή στο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τον περασμένο Γενάρη ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος της κλινικής μελέτης, στον οποίο συμμετέχει και ο Μανώλης Μάκαρης από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Σε αυτόν τον κύκλο όμως οι εθελοντές που θα καταναλώνουν ελιές πρέπει να εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία και πιθανώς να λαμβάνουν και θεραπευτική αγωγή. Σκοπός είναι να φανεί και σε αυτά τα άτομα εάν η κατανάλωση ελιών τύπου Καλαμών επιδρά προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην Καλαμάτα, καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη, όπως γράφει η Βάσω Μιχοπούλου στην Ημερησία.gr, «τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν επιβεβαιωθούν θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου αλλά και θα αιτιολογήσουν εν μέρει τη διαπιστωμένη ευνοϊκή επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος προσκαλούν ενήλικους εθελοντές που τους αρέσουν οι ελιές Καλαμών, αλλά εμφανίζουν δυσλειτουργίες στη χοληστερίνη τους, να συμμετάσχουν δωρεάν στη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης, έχοντας ως μοναδική τους υποχρέωση την κατανάλωση της συνιστώμενης και χορηγούμενης από τους ειδικούς ποσότητας ελιών, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να μεταβάλουν στο παραμικρό τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τηλ. επικοινωνίας: 210-7274052 ή 210-7274582)ή με την καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας».
Σημειώνεται ότι η κλινική μελέτη διενεργείται από την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη. Επίσης η όλη μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα του επίκουρου καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής στο ΕΚΠΑ Ν. Δρακούλη.