Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 16:13

Στη διαιτησία του υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 
Κερδισμένος φαίνεται ότι βγαίνει ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, σε ό,τι αφορά την απόφασή του να σταματήσει να υποστηρίζει διοικητικά, για τα πολεοδομικά θέματα, το Δήμο Μεσσήνης. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κ. Νίκας, χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία ειδικού συμβούλου του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και με τη συμμετοχή του ίδιου καθώς και του δημάρχου Μεσσήνης κ. Τσώνη. Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, συμφωνήθηκε η παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης από το Δήμο Καλαμάτας σε ό,τι αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών και τα αυθαίρετα. Ουσιαστικά ο δήμαρχος Μεσσήνης αποδέχτηκε την απόφαση που πρόσφατα έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για την παύση της υποστήριξης του Δήμου του, απόφαση την οποία η δημοτική αρχή Μεσσήνης θα επεδίωκε να ακυρωθεί ως παράνομη…

Όπως, ειδικότερα, ανακοίνωσε ο κ. Νίκας, το θέμα της σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του συμβούλου του κ. Σκουρλέτη, κ. Ρούσια, ήταν «η παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης σε πολεοδομικά θέματα και το αίτημα να συγκροτήσει πολεοδομία ο Δήμος Μεσσήνης για να εξυπηρετεί τους δημότες του. Δεν έχει υπαλλήλους ο Δήμος Καλαμάτας, δυστυχώς. Βεβαίως εξυπηρετούμε τη Μάνη -δεν έχει προσωπικό- εξυπηρετούμε την Οιχαλία, εξυπηρετούμε εν μέρει την Πύλο, αν μας ζητήσει τεχνικό που δεν έχει ειδικότητα η Τριφυλία εξυπηρετούμε και εκεί. Αλλά ολικά να εξυπηρετούμε το Δήμο Μεσσήνης δεν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει το προσωπικό.
Τελικά συμφωνήσαμε μέχρι 31 Μαΐου να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση σε πολεοδομικά θέματα του Δήμου Μεσσήνης από το Δήμο Καλαμάτας και από την 1η Ιουνίου να λειτουργεί Υπηρεσία Πολεοδομίας στο Δήμο Μεσσήνης, τουλάχιστον για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και για τα αυθαίρετα. Δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα τα βλέπουν εκεί. Αυτή είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, η συνεννόηση που υπήρξε στο υπουργείο Εσωτερικών».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και με την απόφαση με αριθμό 62/2017 είχε αποφασίσει: «Εγκρίνει την παύση διοικητικής υποστήριξης, από 1 Απριλίου 2017, σε πολεοδομικά θέματα, στο Δήμο Μεσσήνης από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη Ανδρέα και για τους λόγους που αναφέρονται σ’ αυτή. Στις περιπτώσεις που ο Δήμος Μεσσήνης έχει έλλειψη προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να παρέχει τη  συνδρομή του σύμφωνα με το νόμο, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Μεσσήνης, κατά τον ίδιο τρόπο που παρέχει υποστήριξη στους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας».
Στ.Μ.