Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 17:39

Μισόλογα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για το στρατόπεδο της Καλαμάτας

«ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ…» 
Και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού συντηρείται ένα κλίμα αμφιβολίας για το αν τελικά θα κλείσει ή θα παραμείνει σε λειτουργία το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του ΓΕΣ, το οποίο μοιάζει περισσότερο με έγγραφο πολιτικής παρά στρατιωτικής αρχής, καθώς δεν ξεκαθαρίζει τίποτα!... Παρόλα αυτά ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι «υπάρχουν εξελίξεις για το στρατόπεδο»…

Το έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Γεώργιος Σταματιάδης και στάλθηκε στο δήμαρχο από τη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στις 4 Απρίλη. Σημειώνεται σε αυτό: «Σας γνωρίζουμε ότι η αναδιοργάνωση δομών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ως εκ τούτου το ΓΕΣ, εξετάζοντας σε ρεαλιστική βάση τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, προσεγγίζει ολιστικά το κρίσιμο θέμα της κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών.
Υπό το πρίσμα αυτό κρίθηκε αναγκαίο όπως η κατάταξη των στρατευσίμων λαμβάνει πλέον χώρα πλησίον των Μονάδων τοποθέτησής τους. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί, σε πρώτη φάση, πιλοτικά, ενώ οι όποιες οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν συνολικής αξιοποίησης της δοκιμαστικής λειτουργίας. Πλέον των παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι επί του συγκεκριμένου θέματος, πέραν των συνήθων στρατιωτικών παραμέτρων λαμβάνονται υπόψη και θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιπτώσεις επί των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις και απόψεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σεβαστές και θα τύχουν της δέουσας προσοχής στη διαδικασία λήψης των όποιων αποφάσεων».
Ο δήμαρχος μιλώντας για το περιεχόμενο του εγγράφου έκανε το σχόλιο «ήξεις αφήξεις…», ενώ σχολίασε ακόμη: «Υπενθυμίζω ότι από το 2011, με την απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης, του Μπεγλίτη, είχε κλείσει το στρατόπεδο. Ήταν κλειστό για δύο χρόνια. Άνοιξε και πάλι με την επόμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας τότε και του πρωθυπουργού. Ο Δήμος αγωνίστηκε για δύο χρόνια που ήταν κλειστό να είναι σε αρίστη κατάσταση το στρατόπεδο. Θα συνεχίσομε τον αγώνα για τη λειτουργία του στρατοπέδου, γιατί είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την οικονομική ζωή, αυτό είναι δευτερεύον, αλλά με την ιστορία μας, με την παράδοσή μας, με τους προγόνους μας. Και έχω πει πολλές φορές ότι, αν είναι οικονομικό το θέμα, ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει να συμμετέχει στα έξοδα της λειτουργίας του στρατοπέδου. Και το εννοώ αυτό».
Στ.Μ.