Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 15:42

Πάνω από 33.000 πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν στο Δήμο σχεδόν 14 εκατ. ευρώ

Πάνω από 33.000 πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν στο Δήμο σχεδόν 14 εκατ. ευρώ

ΝΕΟ «ΣΑΦΑΡΙ» ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ 
Ότι θα γίνουν κατασχέσεις, ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εάν οι οφειλέτες δεν προσέλθουν στο Δήμο για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προειδοποίησε σήμερα ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών, Θανάσης Ηλιόπουλος. Είπε ότι το προσεχές διάστημα θα αποσταλούν στους οφειλέτες εξώδικες προσκλήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες προσεγγίζουν τα 14 εκατ. ευρώ. Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι οι οφειλέτες είναι 33.180 φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, ωστόσο σχολίασε ότι περίπου τα μισά από τα 14 εκατ. ευρώ τα οφείλουν μόλις 242 πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Σε ερώτηση της KalamataJournalγια το αν και η νέα εκστρατεία του Δήμου για την είσπραξη των οφειλών αποσκοπεί στο να πληρώσουν και πάλι οι μικροοφειλέτες, μένοντας ανέγγιχτοι όσοι χρωστούν τα μεγάλα ποσά, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος έχει στο στόχαστρό του τους μεγαλοοφειλέτες σχολίασε όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατο να εισπραχθούν από τους συγκεκριμένους χρήματα ή να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία διότι δεν διαθέτουν τέτοια…

Στις 31 Μάρτη 2017 το συνολικό ποσό των απαιτήσεων του Δήμου Καλαμάτας ανερχόταν στα 13.959.389 ευρώ, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Το ποσό αυτό, συνέχισε, το οφείλουν 33.180 ΑΦΜ, ενώ μόλις το 10% των οφειλετών, δηλαδή 242 ΑΦΜ, οφείλει το 50% του ποσού που έχει βεβαιωθεί από το Δήμο, δηλαδή 7.511.023 ευρώ.
Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, έχουν δεσμεύσει 3.659 ΑΦΜ, ενώ στο εξής θα γίνουν τα εξής: «Θα αποστείλουμε επιστολή, ενώ θα έχει τεθεί και σε λειτουργία η υπηρεσία που μπορεί κάποιος να πληρώνει μέσω e-banking με τον κωδικό της οφειλής, προκειμένου σε άμεσο χρονικό διάστημα να καταβληθούν οι οφειλές. Εν τω μεταξύ πιστεύουμε ότι θα έχει ψηφιστεί και ο καινούργιος νόμος για τις ρυθμίσεις, οπότε θα στείλουμε και δεύτερη ειδοποίηση εξώδικη, με την οποία θα γνωστοποιούμε και τις διατάξεις του νόμου σύμφωνα με τις οποίες θα μπορεί κάποιος να υπαχθεί στις ρυθμίσεις. Στην περίπτωση που κάποιος δεν ανταποκριθεί -και αυτό θα του γνωστοποιείται- ειδικά για τις μεγάλες οφειλές, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπεται από το Νόμο, οι διαδικασίες του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, δηλαδή αναγκαστική είσπραξη σε κινητή ή ακίνητη περιουσία, ακόμη και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών».
Ο αντιδήμαρχος σχολίασε ακόμη ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι υποχρεώσεις μας προς το Δήμο είναι υποχρεώσεις και πρέπει να τις τακτοποιήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε την κρίση αλλά πολλοί επικαλούνται και την κρίση ως δικαιολογία και δεν εμφανίζονται να κάνουν ούτε καν μια ρύθμιση. Πρέπει λοιπόν όσοι οφείλουν να έρθουν και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που θα δώσει ο νόμος με τη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς το Δήμο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».
Στ.Μ.