Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 21:51

Λιγότερο ανησυχητικές από τα προηγούμενα χρόνια οι ελλείψεις για την αντιπυρική περίοδο

ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΙΑΣ 
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ή αξεπέραστα προβλήματα όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, δεν διαπιστώθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδήμαρχου, Θανάση Βασιλόπουλου και με τη συμμετοχή, κατά την έναρξή της, του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Σημασία έχει η αναγγελία που έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει να συναντηθεί με όλους τους κτηνοτρόφους των χωριών της Αλαγονίας, αφενός για να τους επισημάνει διάφορα θέματα, προφανώς για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών που πρέπει να λαμβάνουν και αφετέρου για να ζητήσει τη βοήθειά τους, δεδομένου ότι μπορούν να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής με τα οχήματά τους και τα βυτία τους. Ο διοικητής προειδοποίησε ότι η Υπηρεσία του θα κοινοποιεί, σύμφωνα με το νόμο, στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις πυρκαγιές που σημειώνονται σε αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις και οι διατάξεις προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων…

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει η μέγιστη προσοχή ώστε να μην προκαλούνται πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν σημειωθεί συμβάντα που αν είχαν εκδηλωθεί σε πιο θερμή περίοδο θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν  μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο δασολόγος του Δασαρχείου Καλαμάτας, Κώστας Φούρκας, ανακοίνωσε ότι ευτυχώς φέτος το βασικό δασικό οδικό δίκτυο στην περιοχή του Δήμου βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση  και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα προσπελασιμότητας. Σε ό,τι αφορά ζητήματα που υπάρχουν στο δευτερεύον δασικό οδικό δίκτυο, ο δασολόγος σημείωσε ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν από το Δασαρχείο. Ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να γίνουν φέτος εκτός από συντηρήσεις του δασικού δικτύου και καθαρισμοί 13 αντιπυρικών ζωνών, αν και πρόσθεσε ότι η απαιτούμενη χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Επίσης ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί σε συγκεκριμένους δρόμους ευθύνης του Δασαρχείου, καθώς και να αποκατασταθεί ο δρόμος που έχει κλείσει κοντά στην περιοχή της Μονής Σιδερόπορτας Καρβελίου.
Ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γιάννης Λιοντήρης, επεσήμανε ότι έχουν ήδη αποσταλεί 400 ειδοποιήσεις σε ιδιώτες προκειμένου να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενώ ανέφερε ότι μέσα στο Μάη θα βγει και εργολαβία του Δήμου για τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης.
Ο εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μανώλης Αλοίμονος, ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου που θα αγοραστεί από το Σύλλογο για τις μετακινήσεις εθελοντών που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Τόνισε ότι ο Σύλλογος έχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ σημείωσε ότι στο καταφύγιο ανάγκης που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος στο Δάσος της Βασιλικής υπάρχει πλέον σήμα από εταιρία κινητής τηλεφωνίας και σε περίπτωση συμβάντων μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Ακόμη ανακοίνωσε ο κ. Αλοίμονος ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ο Ορειβατικός θα φιλοξενήσει 15 εθελοντές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για τη συντήρηση μονοπατιών στο μεσσηνιακό Ταΰγετο και την παρατήρηση με σκοπό τη δασοπροστασία.
Ο Δημήτρης Σκοκέας, από τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Μεσσηνίας επίσης ζήτησε τη βοήθεια από το Δήμο για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του αυτοκινήτου του Συλλόγου το οποίο έχει αποκτηθεί προκειμένου οι εθελοντές να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
Ο πρόεδρος της Μικρομάνης, Χάρης Κουτσουρόπουλος, ζήτησε να καθαριστεί το επίχωμα στον Άρι καθώς και το κανάλι της Λιγδούς βόρεια του πολεμικού αεροδρομίου, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι που εκδηλώθηκαν στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν.
Ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζίλας, σημείωσε ότι η Υπηρεσία του είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό όλων των αρχαιολογικών χώρων, πλην όμως, παρατήρησε, δεν έχουν διατεθεί ακόμη πιστώσεις για την κάλυψη του σχετικού κόστους (καύσιμα για μεταφορές και για τα μηχανήματα αποψίλωσης). Τόνισε πάντως ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι στις αρχές Μάη θα φύγουν από την Καλαμάτα τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα του Δήμου για την περιφέρεια, με σκοπό την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση συμβάντος. Σημείωσε ότι ο Δήμος θα προσλάβει εργάτες πυροπροστασίας και ότι ο εξοπλισμός του είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του 9ου Συντάγματος Πεζικού, της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καλαμάτας καθώς και εκπρόσωποι Υπηρεσιών.
Στ.Μ.