Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 17:25

Δύο χαμένα χρόνια, προσωρινά έκπτωτος ο εργολάβος του Μεγάρου Χορού…

Δύο χαμένα χρόνια, προσωρινά έκπτωτος ο εργολάβος του Μεγάρου Χορού…

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Αφού εξάντλησε την επιείκειά του, η οποία κρίνεται ακόμη και ως υπερβολική και σίγουρα σε βάρος των συμφερόντων του και της πόλης, ο Δήμος Καλαμάτας -η Τεχνική Υπηρεσία συγκεκριμένα- κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Αυτό όμως μπορεί να μην λέει και πολλά, γιατί το ίδιο είχε συμβεί και πριν ακριβώς από δύο χρόνια όμως στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, έδωσε αλλεπάλληλες ευκαιρίες στον εργολάβο που ποτέ όμως δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που η Τεχνική Υπηρεσία των καλούσε να αποκαταστήσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά και τους μηχανισμούς της σκηνής (είναι απενεργοποιημένα για λόγους ασφαλείας!), με αποτέλεσμα όλο αυτό τον καιρό το έργο να είναι κολλημένο στην ίδια κατάσταση και με κίνδυνο ακόμη και την απένταξή του από ΕΣΠΑ…

Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε την απόφαση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, για την επίδοση της απόφασης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την έκπτωση του εργολάβου.
Ωστόσο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέκριναν τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες ή παραλείψεις ή σχεδιασμούς της. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η έκπτωση έπρεπε να έχει γίνει πριν από δύο χρόνια, όταν η δημοτική αρχή κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχιστεί η εργολαβία παρότι η Τεχνική Υπηρεσία ζητούσε την έκπτωση. Παρόλα αυτά ο κ. Νιάρχος σχολίασε ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ…».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής δείχνουν ότι ο απώτερος σκοπός της είναι να μην παραληφθεί το έργο από το Δήμο, υπαινισσόμενος ότι η δημοτική αρχή φοβάται να αναλάβει τη λειτουργία, τη διαχείριση και το κόστος του Μεγάρου. «Η δημοτική αρχή σέρνει αυτό το θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε επίσης ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, μιλώντας για «κωλυσιεργία» και διερωτώμενος ποιος μπορεί να  είναι ο λόγος των καθυστερήσεων της δημοτικής αρχής. Σχολίασε, τέλος, ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν πληρωθεί για το έργο 16 εκατ. ευρώ και να οδηγείται η υπόθεση στην έκπτωση για ζητήματα των κόστος των οποίων εκτίμησε ότι ανέρχεται στις 150.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι από τη δημοτική αρχή δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποιο είναι το κόστος των αποκαταστάσεων που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά τα τεχνικά και τους μηχανισμούς της σκηνής και ορισμένα άλλα ζητήματα. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2015 μίλαγε για κόστος περίπου 100-150.000 ευρώ, ενώ φέτος, στις αρχές του χρόνου, είχε πει ότι οι αποκαταστάσεις θα πληρωθούν από την εγγυητική επιστολή του εργολάβου, που ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ.
Τα περιθώρια που έχει τώρα ο εργολάβος είναι να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης έκπτωσής του (όπως είχε γίνει αι το 2015). Αν γίνει τέτοια ένσταση θα γνωμοδοτήσει το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων στην Τρίπολη και ακολούθως το θέμα θα εισαχθεί για την οριστική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2015, όταν με εισήγηση του δημάρχου το θέμα αναβλήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου και σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να μην γίνει έκπτωση, εφόσον ο εργολάβος συμφώνησε να προβεί σε συγκεκριμένες εργασίες, ενώ και η Τεχνική Υπηρεσία είχε κάνει μια πρωτόγνωρη εισήγηση με τρεις διαφορετικές εκδοχές!).
Στ.Μ.