Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 13:41

Κολυμβητήρια Καλαμάτας και Κυπαρισσίας: Οι Δήμοι δεν μπορούν το κράτος δεν τα θέλει…

Ο Ιούλιος Συναδινός παρουσιάζει τις θέσεις της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και τον παρακολουθούν από την Τμήμα Αθλητισμού του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Ψυχογιάννης, Στάθης Γεωργακίλας και Αγγελική Μαντά Ο Ιούλιος Συναδινός παρουσιάζει τις θέσεις της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και τον παρακολουθούν από την Τμήμα Αθλητισμού του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Ψυχογιάννης, Στάθης Γεωργακίλας και Αγγελική Μαντά

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Την αποτυχία ή αδυναμία των Δήμων να διαχειριστούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις που τους παραχώρησε το κράτος, το οποίο όμως δεν απέδωσε και τους αντίστοιχους απαιτούμενους πόρους. Την αποτυχία ή αδυναμία της κυβέρνησης να καθαρίσει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τον αθλητισμό από παράγοντες-καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Την αποτυχία ή αδυναμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει μέσω του αθλητισμού τη διαπαιδαγώγηση και την άμιλλα των νέων παιδιών αντί για την επιδίωξη της διάκρισης και της επίδοσης. Αυτά και άλλα ανέδειξε η χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον αθλητισμό, την οποία διοργάνωσε το αθλητικό τμήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με προσκεκλημένο τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα η κυβέρνηση δίνει αγώνα προκειμένου να τα αντιμετωπίσει, συγκρουόμενη με ισχυρά συμφέροντα και νοοτροπίες και «φτύνοντας αίμα» όπως είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ακόμη ότι ήδη υπάρχουν αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση…

Η εκδήλωση έγινε το βράδυ στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας “REX” και άνοιξε με εισήγηση του υπεύθυνου του Τμήματος Αθλητισμού του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιάννη.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών αθλητικών σωματείων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασαν σοβαρά και χρόνια προβλήματα και ορισμένοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στον γενικό γραμματέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και μέλος της διοίκησης της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Κακαλίκας, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα να πάρει πίσω, από το Δήμο Καλαμάτας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το κολυμβητήριο. Όπως είπε, όσο το κολυμβητήριο ανήκε στο κράτος λειτουργούσε καλύτερα και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι διέθετε μέχρι και νοσοκόμα ή καθαριζόταν κάθε βράδυ. Αντίθετα, συνέχισε, τώρα που το κολυμβητήριο ανήκει στο Δήμο στο κολυμβητήριο υπάρχει μόλις ένας υπάλληλος που προφανώς δεν μπορεί να κάνει αυτά που χρειάζεται να γίνονται.
0829b7005983d3c11f25c70e1acb824b_XL.jpgΠερίπου στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου ναυταθλητικού Συλλόγου από την Κυπαρισσία, του Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου, που τόνισε ότι το κολυμβητήριο της περιοχής, ενώ είναι σχετικά καινούργιο και υπερσύγχρονο, υπολειτουργεί και επιπλέον σημειώνονται ανεπανόρθωτες φθορές. Υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι ανεπαρκής για τη διαχείριση της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης και ζήτησε να συμμετέχουν στη διοίκηση των αθλητικών υποδομών και τα αθλητικά σωματεία που τα χρησιμοποιούν.
Η απάντηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, ήταν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οι αθλητικές εγκαταστάσεις να επιστρέψουν στο κράτος από τους Δήμους, ενώ το ποιοι φορείς θα συμμετέχουν στη διοίκηση των δημοτικών εγκαταστάσεων και δημοτικών αθλητικών φορέων είναι θέμα των ίδιων των Δήμων και δεν μπορεί να παρέμβει η γενική γραμματεία Αθλητισμού.
Ο επίτιμος παράγοντας της ομοσπονδίας αντισφαίρισης, Κώστας Μακρής, τόνισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει ή έχει καθυστερήσει να παρέμβει σε θέματα τα οποία δεν χρειάζονται χρήματα και αποτελούσαν πάγια αιτήματα και προτάσεις της αριστεράς. Χαρακτηριστικά διερωτήθηκε γιατί να χρειάζεται ακόμα η Ελληνική Αστυνομία να αστυνομεύει διοργανώσεις των ποδοσφαιρικών εταιριών ή, τόνισε, γιατί δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο εκλογής των εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εκλέγονται πρόσωπα αμφιβόλου ακεραιότητας. Το ίδιο θέμα τέθηκε από εκπροσώπους διαφόρων αθλητικών σωματείων.
Ο Δημήτρης Αβδάλας, προπονητής μπάσκετ και στο παρελθόν διακεκριμένος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα, τα οποία δεν δίνονται με τον υφιστάμενο αθλητικό νόμο, ώστε τα παιδικά τμήματα των αθλητικών σωματείων να εστιάζουν στη διαπαιδαγώγηση των μικρών αθλητών και στην καλλιέργεια της άμιλλας και όχι στη διεκδίκηση της επίδοσης και της διάκρισης. Ανέφερε ότι το κύριο κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι να θεσμοθετηθεί ότι η προπόνηση των παιδιών θα γίνεται από πτυχιούχους εκπαιδευτικούς προπονητές.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, τόνισε πάντως ότι η λογική της γενικής γραμματείας κινείται προς την κατεύθυνση των παρατηρήσεων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών αθλητικών σωματείων. Σημείωσε δε ότι για το σκοπό αυτό η γενική γραμματεία έχει ξεκινήσει τη διαβούλευση με την αθλητική κοινότητα. Επιπλέον ανέφερε ότι αρχικά η γενική γραμματεία επιχείρησε να καταρτίσει το νέο αθλητικό νόμο με ειδικούς νομικούς, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν έξω από τη λογική που θέλει να εισαγάγει, γι’ αυτό ξεκίνησε η νέα προσπάθεια κατάρτισης του αθλητικού νόμου που έχει σαν βάση τη διαβούλευση.
SYRIZA-ATHLITISMOS-23-05-17.jpgΚατά τα άλλα, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, τόνισε ότι η πόλη διαθέτει γερασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες ωστόσο ο Δήμος τις διατηρεί σε ευπρεπή κατάσταση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, από την πλευρά του επανέλαβε ότι η πόλη χρειάζεται οπωσδήποτε ένα κλειστό γήπεδο με 3.000-4.000 θέσεις για θεατές, στην περιοχή της δυτικής παραλίας, καθώς και δύο μικρά κλειστά γυμναστήρια ανατολικά του παλιού στρατοπέδου.
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ανέφερε ότι στον αθλητισμό δεν χωρούν οι κομματικές πολιτικές, υπογράμμισε το ρόλο των ερασιτεχνών για την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και τόνισε ότι στην προτεραιότητα πρέπει να είναι και είναι πλέον ο μαζικός αθλητισμός.
Στ.Μ.