Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 10:27

Κούρεμα και επιμήκυνση για τις Εργατικές Κατοικίες, είπε από την Καλαμάτα ο Α. Νεφελούδης

Μάκης Λεβέντης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Νεφελούδης, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος Μάκης Λεβέντης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Νεφελούδης, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Τις ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να γίνει εφικτή, μέσα στην πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από την πολύχρονη κρίση, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων που οφείλουν οι περίπου 100.000 οφειλέτες του πρώην ΟΕΚ, παρουσίασε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, παρουσία του πρώην υπουργού Εργασίας και νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο Ανδρέας Νεφελούδης περιέγραψε μια αδικαιολόγητη κατάσταση σπατάλης και υπέρογκου κόστους, η οποία έρχεται από το παρελθόν, με εργατικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν με φοβερές υπερβάσεις των αρχικών προϋπολογισμών, οι οποίες όμως τελικά έχουν χρεωθεί στους οικιστές. Ο γραμματέας τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί ενιαία, χαμηλότερη τιμή από το παρελθόν, ανά τετραγωνικό και έχουν θεσπιστεί και εκπτώσεις για ευάλωτα μέλη των οικιστών, με σκοπό να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αξιοπρέπεια. Ανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί νέος φορέας, διάδοχος του πρώην ΟΕΚ, αφού όμως πρώτα καθοριστεί το πλαίσιο που πρέπει να καλύπτει αυτός ο φορέας, προσαρμοσμένο στις συνθήκες και τις στεγαστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης…

Ο Ανδρέας Νεφελούδης έκανε την ενημέρωση σε συνάντηση με οικιστές στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Τριάδας. Νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Μάκη Λεβέντη ως εκπροσώπου των οικιστών και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις, τις σπατάλες και τα υπέρογκα κόστη ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του οικισμού Εργατικών Κατοικιών Καλαμάτα 7-8, σημειώνοντας ότι «είχε ξεκινήσει με συμβατικό προϋπολογισμό μελέτης γύρω στα 4,450 εκατ. ευρώ και κατέληξε με υπερβάσεις να παραδοθεί στους οικιστές με ένα κόστος 8.850 εκατ. ευρώ». Όπως σχολίασε, αυτή την τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού κλήθηκαν να την καλύψουν οι οικιστές, κάτι που τόνισε ότι είναι αδικαιολόγητο και είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τιμές παραχώρησης πολύ υψηλότερες απ’ τις τιμές κατασκευής στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «έχουμε σε μια αβάσταχτη εκκρεμότητα περίπου 32.000 κατοικίες, από το σύνολο των 52.000 κατοικιών που έχτισε ο ΟΕΚ από το 1954 μέχρι σήμερα. Περίπου 15.000 οικιστές δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, που σημαίνει δεν είναι νομίμως ιδιοκτήτες στα σπίτια τους. Έχουμε περίπου 10.000 οικογένειες που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια και έχουν πρόβλημα γιατί πέρασε ο χρόνος αποπληρωμής. Με τόσο υψηλές τιμές δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και είναι σε μια φάση ληξιπρόθεσμης διαδικασίας που είναι αρκετά επικίνδυνη για την ιδιοκτησία τους την ίδια. Υπάρχουν και περίπου 8.00-9.000 που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια αλλά είναι στη διαδικασία αποπληρωμής».
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να βρει λύση στα μεγάλα αυτά προβλήματα έχει λάβει μέτρα που είναι τα εξής: «Κατ’ αρχήν αφαιρέσαμε όλο το κόστος απόκτησης γης, υπερβάσεων, αναθεωρήσεων. Προσπαθήσαμε να φέρουμε τον τέως ΟΕΚ σε μια πολύ αντικειμενική και τίμια σχέση με τους οικιστές. Όσο εγώ δίνω κατοικίες τις κατασκευάζω με ένα βασικό κόστος, γιατί είναι κοινωνική εργατική κατοικία, και ζητώ από τους οικιστές να μου αποδώσουν το τίμημα του πραγματικού κόστους κατασκευής και μόνο αυτό. Αυτό μας έβγαλε μια ενιαία τιμή για όλη την Ελλάδα, που είναι σε σχέση με το 516 ευρώ το τετραγωνικό πολύ χαμηλότερη. Είναι 304,41 ευρώ το τετραγωνικό, είναι η αρχική τιμή. Μεγάλο το όφελος γι’ αυτούς που έχουν πάρει κατοικία. Βάλαμε ένα σύστημα μέτρων και ρυθμίσεων για να μπορούμε να σεβαστούμε το σημερινό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της κρίσης. Σήμερα, αυτός που πριν από 20 χρόνια κληρώθηκε για να πάρει το σπίτι του, είναι πια συνταξιούχος ή πιθανόν να είναι άνεργος ή να έχει άλλα προβλήματα. Άρα βάζουμε εκπτώσεις για τον τρόπο αποπληρωμής σε αυτές τις κατηγορίες. Επιμηκύναμε τον αριθμό των δόσεων από 240 σε 360. Κρατήσαμε την έκπτωση του 50% για τους πολύτεκνους και προσθέσαμε νέα κατηγορία, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -συνταξιούχοι, τα άτομα με κινητικά προβλήματα, με ειδικές ανάγκες, η χηρεία, οι- μονογονεϊκές οικογένειές- με έκπτωση 20% στην αρχική τιμή. Δηλαδή το 304,41 το τετραγωνικό γίνεται 240 ευρώ. Σημαίνει ότι ένα σπίτι των 100 τετραγωνικών με τις τιμές τις παλιές θα κόστιζε 51.000 και σήμερα γι’ αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού ξεκινάει η τιμή του στις 24.000 ευρώ».
Επιπλέον ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι πιθανόν θα επιστραφούν και χρήματα στους οικιστές που έχουν πληρώσει ποσά μεγαλύτερα από αυτά που έχουν θεσπιστεί τώρα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Σχετικά με τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ σημείωσε: «Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία μας αφορά τους δανειολήπτες που πήραν δάνεια από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ. Είναι 75.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Θα έχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια που έχουν πάρει, σε 2,5-3 μήνες».
Τέλος ανήγγειλε την ίδρυση νέου φορέα στη θέση του πρώην ΟΕΚ διευκρινίζοντας όμως: «Θέλουμε να ανασχεδιάσουμε το πλαίσιο μιας ευρύτερης νέας στεγαστικής πολιτικής. Για να αναστήσουμε τον Οργανισμό πρέπει να ξέρουμε τι θα τον κάνουμε. Να μην αναπαράγουμε τα δεδομένα που υπήρχαν προηγούμενα. Τι σημαίνει για εμάς στεγαστική πολιτική; Δεν μιλάμε για εργατική κατοικία πια, μιλάμε για ευρύτερη κοινωνική κατοικία. Δεσμευόμαστε να δούμε τι σημαίνει νέα στεγαστική πολιτική. Τέλους του χρόνου θα διατυπώσουμε τις προστάσεις μας και θα συστήσουμε τον αναγκαίο φορέα».
Στ.Μ.