Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 19:30

Κ. Μαργέλης: Πιο γρήγορα η αναζήτηση ευθυνών για τους νεκρούς από την πλημμύρα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Η αναζήτηση ευθυνών για τους τρεις νεκρούς και τις φοβερές καταστροφές από την πλημμύρα της 7 Σεπτέμβρη 2016 στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και αλλού, έπρεπε να έχει προχωρήσει πιο γρήγορα. Αυτό τόνισε σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της KalamataJournal, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ο οποίος δύο μέρες μετά την πλημμύρα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση σειράς κακουργηματικών πράξεων, όπως της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, της έκθεσης η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή κ.ά…

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η αναφορά του βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον εισαγγελέα πρωτοδικών. Αρχικά παρατήρησε ότι η αναφορά αυτή έχει προχωρήσει σχετικά καλά, αν κρίνει κανείς με βάση τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν άλλες αναφορές για την διερεύνηση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Πρόσθεσε ωστόσο ο κ. Μαργέλης ότι η συγκεκριμένη αναφορά έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αναφέρεται στον θάνατο, τον πνιγμό ανθρώπων που δεν έφταιγαν σε τίποτα και όχι μόνο στην καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών και δημόσιων υποδομών. Κρίνοντας λοιπόν με βάση την ιδιαιτερότητα αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σχολίασε ότι «έπρεπε το θέμα να έχει προχωρήσει πιο γρήγορα».

9d8df3acfb20525be56d6143904828c1_XL.jpgΕπιπλέον ο κ.  Μαργέλης σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν ενημέρωση γι’ αυτή την υπόθεση και οι οποίοι πρέπει να μάθουν ποιοι ευθύνονται για ό,τι συνέβη.

Η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στρέφεται κατά «Παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και των Καποδιστριακών Δήμων καθώς και εργολάβων δημοσίων έργων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν οι  «φονικές» και καταστροφικές πλημμύρες της 7ης-9-2016, για τις αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις:

α/ ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή

β/ πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή

γ/ έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή

δ/ της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους».

Στ.Μ.