Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 14:19

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ανοιχτό θέατρο μέσα στην κοίτη του Νέδοντα!

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ! 
«Πάτε να βάλετε 2.000 ανθρώπους στη μη οριοθετημένη κοίτη του Νέδοντα»... Σε αυτή την παρατήρηση του Μιχάλη Αντωνόπουλου, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δεν έδωσε καμία απάντηση. Στο Νέδοντα, που δεν είναι οριοθετημένος, ο Δήμος Καλαμάτας θα κατασκευάσει ανοιχτό θέατρο 2.000 θεατών, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, μέσω του ΕΣΠΑ. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε τη συμβολή για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση…

Χθες το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποδέχτηκε την απόφαση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με ποσό που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ. Όμως ούτε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται από τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση, δεν ψήφισε θετικά, υπογραμμίζοντας ότι η θέση που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του ανοιχτού θεάτρου, η περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το φυτώριο του Δήμου, στην κοίτη του Νέδοντα, δεν είναι κατάλληλη.  
Πάντως ο δήμαρχος, απαντώντας στην ερώτηση του Μιχάλη Αντωνόπουλου, επέμεινε ότι ο Δήμος διαθέτει όλες τις άδειες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο.
Την εισήγηση του θέματος, που μπήκε στη συνεδρίαση ως κατεπείγον, έκανε η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, που ζήτησε από το Σώμα να αποδεχτεί την απόφαση ένταξης του έργου ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνει η δημοπράτηση. Ο μόνος που διαφώνησε με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος ήταν ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, δεν αναφέρθηκε στα θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το έργο σε σχέση με τη μη οριοθέτηση του Νέδοντα. Το δικό του επιχείρημα ήταν ότι από την αρχαιότητα αποφεύγεται η κατασκευή τέτοιων έργων στα ποτάμια και επιλέγονται επικλινείς επιφάνειες. Τέτοια επιφάνεια είπε ότι βρίσκεται σε μια γειτονική θέση, εκεί που ο Δήμος σχεδιάζει να λειτουργήσει σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, στο πεδίο βολής.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Γιάννης Χριστόπουλος, επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη θέση όπου θα ανεγερθεί το ανοιχτό θέατρο, ψήφισε όμως θετικά τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο που το χρειάζεται η πόλη.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος διερωτήθηκε εάν θα επιτρεπόταν ποτέ σε κάποιον ιδιώτη να πάει να κατασκευάσει ένα ανάλογο έργο στην κοίτη ενός μη οριοθετημένου ποταμού. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» επικαλέστηκε και τις αναφορές που μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα είχε κάνει ο δήμαρχος, για το δρόμο στους Αγίους Αναργύρους, ο οποίος «έφυγε» κατά τη νεροποντή του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο δήμαρχος είχε πει ότι η ζημιά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο δρόμος έχει φτιαχτεί επάνω σε μη οριοθετημένο ρέμα και μάλιστα σχολίασε πως «εάν πας να πάρεις ένα κομμάτι από τη φύση αυτή θα το πάρει πάλι πίσω», υπογραμμίζοντας τη αναγκαιότητα οριοθέτησης των ρεμάτων.
Επίσης ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επέμεινε ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την ανέγερση του ανοιχτού θεάτρου.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του Μιχάλη Αντωνόπουλου, πρόσθεσε όμως ότι το σοβαρότερο ζήτημα είναι ότι πρόκειται για άλλη μια αποσπασματική επιλογή της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κεφαλαίου της πόλης που λέγεται Νέδοντας.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας προσπέρασε όλες αυτές τις παρατηρήσεις και απλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι ήταν μια δύσκολη προσπάθεια διότι οι διατιθέμενοι πόροι ήταν αρχικά λίγοι. Ωστόσο ο δήμαρχος τόνισε ότι η προσπάθεια είχε θετικό αποτέλεσμα χάρη στη συμβολή του Αλέξη Χαρίτση.
Ο δήμαρχος σχολίασε επίσης ότι καλό είναι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να μην υπερβάλλουν στις τοποθετήσεις τους γιατί αυτές διαβάζονται από άλλους και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αξιοποιηθούν ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου.
Τέλος ο κ. Νίκας τόνισε ότι το ανοιχτό θέατρο θα βοηθήσει πολύ την Καλαμάτα και θα συμβάλλει ώστε να σταματήσουν οι Καλαματιανοί να πηγαίνουν στο Σαϊνοπούλειο της Σπάρτης για να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες διότι αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούν πλέον να παρουσιάζονται και στην πόλη.
Στ.Μ.