Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 11:01

Να επαναδρομολογηθεί άμεσα πλοίο για Κρήτη και Κύθηρα ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο

ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» 
Ψήφισμα προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την άμεση επαναδρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Καλαμάτας-Κυθήρων-Κρήτης, μετά τη διακοπή τη γραμμής λόγω της βλάβης που έχει υποστεί ο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της Λασιθιώτικης Ναυτιλιακής Εταιρείας, αποφάσισε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας γενικότερη αναφορά στο θέμα άφησε να εννοηθεί ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή Καλαμάτας-Κυθήρων-Κρήτης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και αυτό μόνο το καλοκαίρι…

Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς και υπερψηφίστηκε από το Σώμα, έχει ως εξής: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανάπτυξη της πόλης μας δεν έρχεται μόνο από το αεροδρόμιο και τον καινούριο δρόμο αλλά και από τη θάλασσα. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί τους θερινούς μήνες η ακτοπλοϊκή γραμμή Καλαμάτα – Γύθειο – Κύθηρα – Κίσσαμος Χανίων εξυπηρετώντας κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και όλης της Πελοποννήσου. Παράλληλα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής μας, καθώς είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη.
Φέτος όμως, λόγω μηχανικής βλάβης, το «Βιτσέντζος Κορνάρος», το πλοίο που εκτελούσε το παραπάνω δρομολόγιο, έχει ακινητοποιηθεί. Αν και η σύμβαση υποχρεώνει την πλοιοκτήτρια εταιρία να αντικαταστήσει αμέσως το πλοίο σε περίπτωση βλάβης, ώστε να μην μένει ανενεργή η γραμμή, εντούτοις μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ζητάμε λοιπόν από το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουμε έστω και την ύστατη στιγμή την φετινή τουριστική περίοδο».
Ο δήμαρχος κ. Νίκας σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει για το θέμα αυτό σήμερα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ επίσης εκτίμησε ότι η προοπτική της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής είναι θετική ενόψει της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού.
Από την άλλη ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η θαλάσσια σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές πρέπει να υπάρχει πρωτίστως για την εξυπηρέτηση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και όχι μονοσήμαντα για τον τουρισμό, που είναι λάθος να αποτελεί το βασικό θεμέλιο μιας οικονομίας.
Στ.Μ.