Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 14:14

Καταγγελία ότι πολυκαταστήματα κλείδωσαν εργαζόμενους για να μην απεργήσουν

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Στην Επιθεώρηση Εργασίας απευθύνθηκε σήμερα το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, ζητώντας να διενεργηθούν έλεγχοι την ερχόμενη Κυριακή σε καταστήματα που θα λειτουργήσουν και καταγγέλλοντας ότι κατά την πρόσφατη Κυριακή που λειτούργησαν πολυκαταστήματα στην Καλαμάτα (7 Μάη) κλείδωσαν εργαζόμενους μέσα στις επιχειρήσεις ώστε να μην απεργήσουν, όπως επίσης ότι υπάρχει πλήθος αναφορών για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας…

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τη διατήρηση της Κυριακής ως ημέρας αργίας. Επίσης τόνισε ότι το Συνδικάτο απευθύνθηκε εγγράφως στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας τα εξής: «Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 είναι προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τον κλάδο του Εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Καταγγέλλουμε ότι στην προηγούμενη απεργία στις 7 Μαΐου 2017, συνάδελφοί μας από μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, κλειδώθηκαν από τους εργοδότες μέσα στα καταστήματα, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, με σκοπό να εμποδιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Αυτή η ενέργεια είναι επικίνδυνη και παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Απαιτούμε να παρθούν μέτρα ώστε:
•        Να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο επικίνδυνο φαινόμενο
•        Σε όσα καταστήματα ανοίξουν, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία για τους εργαζομένους (ωράρια, προσαυξήσεις, ρεπό κτλ). Υπάρχουν καταγγελίες για πλήθος παραβιάσεων».
Σε ό,τι αφορά την Κυριακή, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βαγγέλης Λαμπρόπουλος ανακοίνωσε ότι διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση, για τις 10:30 το πρωί, στο κέντρο της πόλης.
Στ.Μ.