Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 16:44

Επιτροπή Αγώνα Μάνης: Το δίκιο μαζί μας, δεν κάνουμε ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΑΜΕΛΛΟ 
Όσοι πλαισιώνουν την Επιτροπή Αγώνα Μάνης δεν πρόκειται να κάνουν ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες γιατί το δίκιο τους είναι ολοφάνερο και δεν πρόκειται να το βάλουν σε καμία ζυγαριά… Αυτό ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, οι οποίοι προχθές είχαν ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, σε καλό κλίμα, όπως σημείωσαν, χωρίς όμως χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα, όπως συνέχισαν. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε με τον υπουργό να υποβάλει η επιτροπή στο υπουργείο πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του θέματός τους, την οποία ο υπουργός είπε ότι την περιμένει και θα τη μελετήσει αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα την προωθήσει κιόλας προς ψήφιση. Πάντως οι εκπρόσωποι της επιτροπής υπογράμμισαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται με όλους τους νόμιμους τρόπους» και ότι στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται συναυλία με Μανιάτες καλλιτέχνες την άλλη Κυριακή, στο θέατρο «Κώστας Καζάκος» στη Μηλέα, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας…

Για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό και για το πώς έχει η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες στη Μάνη μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου οι Χρίστος Κοτσωνής, Τάκης Γκούζος και Γιώργος Περουτσέας.

Ο κ. Κοτσωνής τόνισε, όπως στη συνέχεια και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Μανιατών για την πατρογονική τους γη, όπως υπογράμμισε, ψάχνει και βρίσκει λύσεις για τους καταπατητές και εκχερσωτές. Ειδικότερα τόνισε ότι εκτάσεις στη Μάνη που ήταν αγροτικές το 1945 και εξαιτίας των πολιτικών του ελληνικού κράτους εγκαταλείφθηκαν και αγρίεψαν κρίνονται τώρα ως δασικές και αντί η πολιτεία να λύσει αυτό το ζήτημα πάει και βρίσκει λύσεις για τις εκτάσεις που ενώ ήταν παλιά δασικές εκχερσώθηκαν και έγιναν αγροτικές από καταπατητές.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κ. Κοτσωνής ανέφερε ότι όσοι πλαισιώνουν την επιτροπή δεν πρόκειται να καταθέσουν ενστάσεις αφενός επειδή «είμαστε από χέρι χαμένοι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και αφετέρου γιατί το δίκιο των Μανιατών είναι ολοφάνερο και το δίκιο ποτέ δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά. Αιτιολογώντας το «από χέρι χαμένοι» ο κ. Κοτσωνής είπε ότι οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν ως ανεξάρτητες αρχές και ανεξέλεγκτα κρίνουν εκτάσεις ως δασικές ενώ υπάρχουν επάνω στις εκτάσεις αυτές τα απομεινάρια που δείχνουν ότι η γη αυτή αποτελούσε λειτουργικό στοιχείο της Μανιάτικης αγροτικής οικονομίας. Σημείωσε λοιπόν ότι οι χαρακτηρισμοί των δασικών υπηρεσιών θεωρούνται ως θέσφατο από τη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δικαιωθούν οι Μανιάτες.

Ο Παναγιώτης Γκούζος υπογράμμισε ότι απώτερος σκοπός είναι η πατρογονική γη των Μανιατών να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο ώστε να δοθεί σε ημετέρους, ενώ υπαινίχθηκε ότι ο ρόλος των κυβερνώντων δεν φαίνεται να είναι πατριωτικός.

Ο Γιώργος Περουτσέας από την πλευρά του χαρακτήρισε ως «εγκληματικό» τηλεφωνικό γραπτό μήνυμα που έστειλε στους Μανιάτες ο αγροτικός συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» προκειμένου να πάνε στις δασικές υπηρεσίες για να τακτοποιήσουν το θέμα με το χαρακτηρισμό της γης τους, ενώ απεύθυνε σε όλους κάλεσμα για τη συναυλία της άλλης Κυριακής στη Μηλέα. 
Στ.Μ.