Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:33

Η Ηλέκτωρ εξηγεί γιατί είναι πιο ακριβή η διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα

Από σύσκεψη, το 2012, της δημοτικής αρχής Καλαμάτας με τον ιδιοκτήτη και στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ Από σύσκεψη, το 2012, της δημοτικής αρχής Καλαμάτας με τον ιδιοκτήτη και στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Παρέμβαση στην κόντρα των δημάρχων Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπούσου, έκανε σήμερα η Ηλέκτωρ, η εταιρία στην οποία ανατέθηκε η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας, μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ. Η Ηλέκτωρ λοιπόν παρεμβαίνει για να υποστηρίξει ότι δεν είναι ορθές οι αναφορές του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο του θα κοστίζει πολύ φθηνότερα απ’ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Η Ηλέκτωρ εξηγεί ότι το κόστος στο Δήμο Άργους Μυκηνών θα είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο απ΄ ότι στο Δήμο Καλαμάτας, γιατί ο Δήμος της Αργολίδας θα επιβαρυνθεί ο ίδιος το κόστος του εξοπλισμού και της συντήρησή του, για την επεξεργασία των σκουπιδιών που θα κάνει η εταιρία που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό. Πάντως και από το Δήμο Καλαμάτας έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί ότι θα παραχωρηθούν στην εταιρία με την οποία συνεργάζεται τα καινούργια μηχανήματα του Δήμου για την διαχείριση των σκουπιδιών…

Σήμερα λοιπόν στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Καλαμάτας αναρτήθηκε, με τίτλο «Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. απαντά για τη διαχείριση απορριμμάτων», η εξής ανακοίνωση της εταιρίας: «ΗΗΛΕΚΤΩΡΑ.Εείναι ο βραχίονας Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με καθετοποιημένη ανάπτυξη καιτ εχνογνωσία που της επιτρέπει να παρέχει λύσεις στο σύνολο του φάσματος του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Μέσα από την Κατασκευή 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα (Γερμανία-Βουλγαρία-Κύπρο-Κροατία) εκ των οποίων 3 (Λάρνακα, Osnabrueck Γερμανίας και Κοζάνη) υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την επενδυτική μας συμμετοχή, αποτελούμε έναν εκ των πλέον δυναμικών εταιριών στον τομέα μαςχτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε.
Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση.
Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα:
Ο διαγωνισμός που προκήρυξε οΔήμος Άργους - Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες:
1o
Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ
2
ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας ΔιαχείρισηςΑνακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών».
3
ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.
Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος ΆργουςΜυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης. Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €,που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος.
Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίοκι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡΑ.Ε.προς το Δήμο
Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο ΆργουςΜυκηνών.
Από τα συνοπτικά παραπάνω φαίνονται τα εξής:
-
Στο Άργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το Δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του Αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο.
-
Στο Άργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη. Οπότε το κόστος συντήρησης στο Άργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο Δήμος.
-
Στο Άργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο.
-
Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξολοκλήρου του Αναδόχου.
-
Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Άργος δεν προβλέπονταν από τα τεύχη.
Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος ??? της αναδόχου εταιρίας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της.
Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητά των πληροφοριών και των γεγονότων ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας".
Μετά την ανακοίνωση της Ηλέκτωρ ο Δήμος Καλαμάτας κάνει στην ιστοσελίδα του το εξής σχόλιο: Ύστερα από την παραπάνω απάντηση και επειδή η αυτονόητη συγγνώμη προϋποθέτει αρετή που προφανώς δεν υπάρχειγίνεται απολύτως σαφές γιατί επί δεκαετίες ταλαιπωρούμαστε και δυστυχώς θα ταλαιπωρούμαστε με το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Χρειάζονται πράξεις κι όχι λόγια, αλήθειες κι όχι ψέματα, προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος κι όχι λαϊκισμοί».