Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 01:36

Μεγάλη νομική ήττα για το Δήμο Καλαμάτας για "άκυρη" απόλυση δικηγόρου

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 
Θέμα στα νομικά περιοδικά της χώρας έχει γίνει ο Δήμος Καλαμάτας για την άκυρη, όπως την χαρακτηρίζει το δικαστήριο, απόλυση του δικηγόρου Αντώνη Μανιάτη, ο οποίος όχι μόνο πρέπει να αποζημιωθεί από το δημοτικό ταμείο με το ποσό μεγαλύτερο των 32.000 ευρώ αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος τουλάχιστον, πρέπει να επιστρέψει και στην εργασία του στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου! Ο Αντώνης Μανιάτης έχει κερδίσει και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και στο εφετείο, ενώ τώρα η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, όπου ο δικηγόρος έχει προσφύγει για να επιστρέψει στην εργασία του στη Νομική Υπηρεσία, ενώ στον Άρειο Πάγο έχει προσφύγει και ο Δήμος Καλαμάτας, που ζητάει την επανεκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο μπας και κατορθώσει να γλιτώσει την αποζημίωση των 32.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, που πρέπει να καταβάλει και φυσικά την επάνοδο του δικηγόρου …

863b7b0794dfba221cd7d1146c96ea37_XL.jpgΟ Αντώνης Μανιάτης διορίστηκε στο Δήμο Καλαμάτας επί δημαρχοντίας Παναγιώτη Νίκα, ύστερα από την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Μάλιστα ο δήμαρχος έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τη νομική του κατάρτιση. Για άγνωστους λόγους όμως κάποια στιγμή ο δήμαρχος άρχισε να δυσφορεί μαζί του και ακολούθως ο τότε γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για την απόλυσή του, με την αιτιολογία ότι δεν συμμορφωνόταν με το ωράριο που είχε αποφασιστεί για τους δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό τελικά που κατάφερε η δημοτική αρχή ήταν να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις, ύστερα από τις προσφυγές στη δικαιοσύνη του Αντώνη Μανιάτη, οι οποίες ορίζουν ότι «η επιβολή ωραρίου αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων».

Ο Αντώνης Μανιάτης στα μέσα Ιούλη ξεκίνησε τη διαδικασία προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του Εφετείου, για την αποζημίωσή του με το ποσό των 32.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Μετά την κίνηση αυτή ο Δήμος Καλαμάτας, ύστερα από απόφαση πρώτα του δημάρχου και στη συνέχεια της Οικονομικής Επιτροπής, ανέθεσε στις δικηγόρους Αθηνών Βασιλική Κορμπή και Γεωργία Παπαγεωργίου να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο αίτηση αναστολής της εκτέλεσης του Εφετείου, με αίτημα προσωρινής διαταγής.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει γίνει θέμα στο νομικό περιοδικό «Εφαρμογές αστικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας (Ιανουάριος 2017)», καθώς και στο «Νομικό Βήμα».
Στ.Μ.