Ειδικότερα ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η ρύθμιση προβλέπει πως οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν είτε εφάπαξ είτε σε μέχρι 100 δόσεις. Εάν κάποιος επιλέξει να πληρώσει το ποσό που οφείλει με δόσεις, από δύο έως 24, τότε θα απαλλαγεί από το 80% των προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν οι δόσεις είναι από 25 έως 48 τότε θα διαγράφεται το 70% των προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν οι δόσεις είναι από 49 μέχρι 72 τότε θα διαγράφεται το 60% των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ εάν οι δόσεις είναι από 73 έως 100 θα διαγράφεται το 50%.
Εκείνο που υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος είναι ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καταβάλουν την πρώτη δόση μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση της οφειλής τους, διαφορετικά η αίτηση δεν θα λαμβάνεται υπόψιν.
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι με την καταβολή της πρώτης δόσης θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, εκτός των περιπτώσεων που έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή αυτών των μέτρων. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις, το ποσό που έχει κατασχεθεί θα υπολογίζεται για την κάλυψη δόσεων της ρύθμισης.
Ο κ. Ηλιόπουλος επανάλαβε ότι το συνολικό ύψος των οφειλών προς το Δήμο Καλαμάτας ανέρχεται στα 13.000.000 ευρώ περίπου και ότι είναι ευκαιρία να ενταχθούν οι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση.
Πρόσθεσε ότι για τους 75 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που χρωστούν στο Δήμο ποσά άνω των 20.000 ευρώ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και πως ήδη η κίνηση αυτή έχει αποδώσει καθώς τράπεζες έχουν αποστείλει στο Δήμο επιταγές με ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών ή ορισμένοι από τους οφειλέτες αυτούς προσήλθαν μόνοι τους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο σημείωσε ότι ακόμη δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το ύψος στο οποίο ανέρχεται το ποσό που έχει εισπραχθεί με αυτή τη διαδικασία.
Με την ευκαιρία ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι με το νέο νόμο επανήλθε και η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας προκειμένου να προχωρήσουν συμβολαιογραφικές πράξεις.
Στ.Μ.