Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 15:53

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ στο δήμαρχο με αιχμές κατά της απλής αναλογικής

Δημήτρης Καλογερόπουλος και Παναγιώτης Νίκας Δημήτρης Καλογερόπουλος και Παναγιώτης Νίκας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ 
Αντιπολιτευτικές αναφορές κατά της κυβέρνησης, καλυμμένες με ένα αυτοδιοικητικό πέπλο, έκανε το μεσημέρι, κατά την επίσκεψή του στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μεσσήνιος στην καταγωγή, δύο φορές στο παρελθόν δήμαρχος Αιγάλεω και πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος τάχθηκε κατά της θέσπισης της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα οι δήμαρχοι θα μπορούν να διοικήσουν υπό την ομηρία μειοψηφιών. Επίσης υπογράμμισε ότι πρέπει να εκχωρηθούν πόροι στους Δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες τους. Πάντως ο Δημήτρης Καλογερόπουλος μίλησε ιδιαίτερα θετικά για τον καλαματιανό αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, σχολιάζοντας ότι «ξεχωρίζει από αυτή την κυβέρνηση. Είναι γρήγορος και νέος άνθρωπος, μακάρι να αφήσει το αποτύπωμά του και στην περιοχή»…

Τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος, υπογράμμισαν ότι οι οργανισμοί που εκπροσωπούν έχουν άριστη συνεργασία, ενώ ο δεύτερος τόνισε ότι η Καλαμάτα είναι μια «πόλη που πετάει», ότι ο Δήμος είναι σε συνεχή ανάπτυξη, ενώ συνεχάρη το δήμαρχο για το τεράστιο έργο του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο νέο Δημαρχείο, το οποίο χαρακτήρισε κόσμημα.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκας τόνισε ότι η Καλαμάτα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και εξήγησε ότι ναι μεν η πόλη βρίσκεται σε μια εξαιρετική ανάπτυξη,  όπως είπε,  χρειάζεται όμως να γίνουν γρήγορα έργα υποδομής, όπως στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού, στην αντιπλημμυρική θωράκιση κ.ά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να δυσφημιστεί η περιοχή στον μεγάλο πληθυσμό που πλέον την επισκέπτεται.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι η συνεργασία του Δήμου με την ΕΕΤΑΑ είναι άριστη σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Εναρμόνισης της Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή (επιταγές για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς)  καθώς και το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Επίσης ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας συμφωνεί να ανατεθεί η υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ΕΕΤΑΑ, διότι, όπως συνέχισε, η ΕΕΤΑΑ είναι πιο κοντά στους Δήμους σε σχέση με τα υπουργεία που υλοποιούν τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επεσήμανε μάλιστα ο δήμαρχος ότι για την προώθηση αυτού του θέματος υπάρχει συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕΤΑΑ είναι η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υλοποιώντας διάφορες δράσεις και προγράμματα για τη στήριξη των Δήμων, ιδιαίτερα των μικρών και νησιωτικών. Είπε ότι οι δήμαρχοι είναι οι άνθρωποι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν και κάλεσε τους κυβερνώντες να το καταλάβουν αυτό και να στηρίξουν την αυτοδιοίκηση, αντί να την «κλαδέψουν», όπως είχε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συνέχεια στις ανακοινώσεις για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και εκφράζοντας την αντίθεσή του, ενώ σχολίασε ότι ο πολιτικός που άφησε την αυτοδιοίκηση να φύγει μπροστά, απεγκλωβίζοντας τους δημάρχους από την επιβολή συμφωνιών που γίνονταν κάτω από τραπέζι, από παράγοντες μειοψηφιών, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών.
Στ.Μ.