Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 18:56

Ζητάει μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο αλλά φτιάχνει ανοιχτό θέατρο στο Νέδοντα…

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Στην δήλωσή του, σήμερα, για την επέτειο του ενός χρόνου από τη φονική πλημμύρα στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, βάζει το αίτημα για την κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου. Όμως επίσης σήμερα ανακοινώθηκε από το Δήμο ότι δόθηκε το τελευταίο πράσινο φως για τη δημοπράτηση του ανοιχτού θεάτρου της Καλαμάτας στην κοίτη του Νέδοντα. Και λέμε στην κοίτη γιατί ο ποταμός, που επανειλημμένως στο παρελθόν έχει πλημμυρίσει την Καλαμάτα, δεν είναι οριοθετημένος…

Σε ό,τι αφορά την επέτειο της πλημμύρας, ο δήμαρχος δήλωσε: «Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την καταστροφική πλημμύρα της 7ης/9/2016 και ο νους μας γυρίζει, πρώτα απ' όλα, στους ανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα, αλλά και στις μεγάλες καταστροφές, που συνέβησαν σε περιουσίες στον αστικό χώρο και σε καλλιέργειες, στη δυτική Καλαμάτα, στη Θουρία, το Πήδημα, τ' Αρφαρά, την ορεινή ζώνη.

Ένα χρόνο μετά, η πόλη και ο Δήμος θωρακίζονται σιγά σιγά με την οικονομική βοήθεια, ασφαλώς, του Κράτους, αφού ήδη έχουν διατεθεί 8 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στους άξονες από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα και από την Παναγίτσα μέχρι τον Νέδοντα. Δεκάδες εργολαβίες αποκατάστασης εκτελέστηκαν ή είναι σε εκτέλεση ή υπό ανάθεση και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ασφαλώς, οι πληγές δε γιατρεύτηκαν. Υπάρχουν αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν, κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων και των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.

Για το Δήμο Καλαμάτας είναι αναγκαίο ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αντιμετωπισθούν στο μέλλον ανάλογες με εκείνη του Σεπτεμβρίου 2016 καταστάσεις και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σε ό,τι αφορά το ανοιχτό θέατρο από το Δήμο ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε η διακήρυξη για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Η έγκριση δόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως προσθέτει ο Δήμος, θα ακολουθήσουν η δημοσίευση της διακήρυξης και η διενέργεια του ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την πραγματοποίηση του έργου.
Στ.Μ.

 

SPOUDH17.gif