Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 16:37

Καμία αντίρρηση από το δήμαρχο: Τα λεφτά του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος…

ΕΝΩ Η ΚΕΔΕ ΛΕΕΙ ΟΧΙ 
Ως εθνικό χρέος περιέγραψε το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τη συμμόρφωση προς την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα έχουν μεταφερθεί μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να καλέσει τους Δήμους της χώρας να μην καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος… Πάντως και το καλοκαίρι του 2015 κλήθηκαν οι Δήμοι της χώρας να κάνουν το ίδιο και τότε πάλι ο Δήμος Καλαμάτας ήταν από τους πρώτους που συμμορφώθηκε. Μόνο που τελικά στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρθηκε τότε μόνο το 1/3 περίπου των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Καλαμάτας, που ανέρχονταν σε περίπου 9.000.000 ευρώ. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ανέρχονται σε περίπου 13.000.000 ευρώ και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακοινώσει επίσημα ο Δήμος Καλαμάτας πόσα τελικά από αυτά θα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος…

«Οτιδήποτε βρίσκεται στο ταμείο του Δήμου θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νίκας, σημειώνοντας ότι «τα χρήματα του ταμείου προέρχονται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό». Είπε ότι η απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων προφανώς συνδέεται με τη νέα αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από τους δανειστές. «Για τη δημοτική αρχή δεν μπαίνει ζήτημα συμμόρφωσης, είναι εθνικό ζήτημα και ο καθένας έχει υποχρέωση να βάλει πλάτη», είπε ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Από την άλλη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε από τους Δήμους να μην μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος γιατί, όπως υποστηρίζει, αυτά είναι των δημοτών και όχι της κυβέρνησης. Επίσης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η απόφαση για τη μεταφορά των χρημάτων ήταν μονομερής, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με την αυτοδιοίκηση. Επιπλέον η Ένωση σημειώνει ότι δεν κατανοεί το λόγο της μεταφοράς των χρημάτων, εφόσον ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται και η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο.
Στ.Μ.