Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 17:43

Εφιάλτης ρύπανσης και υποβάθμισης του Ασπροχώματος η λυματολάσπη του Βιολογικού

Η ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 
Την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όσον αφορά τη διαχείριση της λυματολάσπης που παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων στον βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας, ζήτησε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τη Μονάδα. Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη χαρακτήρισε εφιάλτη ρύπανσης και υποβάθμισης του Ασπροχώματος τη λυματολάσπη που εναποτίθεται σε διάφορα σημεία χωρίς προηγουμένως να έχει αδρανοποιηθεί. Επιπλέον αναζήτησε τέτοιους χώρους εναπόθεσης έξω από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, οι οποίοι όμως βρέθηκαν περιφραγμένοι και η πρόσβαση σε αυτούς ήταν αδύνατη…

Ο Μανώλης Μάκαρης και σύμβουλοι της παράταξής του έδωσαν και συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στην πλήρως εγκαταλειμμένη και γεμάτη αράχνες αίθουσα εκδηλώσεων... Ειδικότερα, τον επικεφαλής της παράταξης πλαισίωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Φαββατάς και Κώστας Γεωργακίλας, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Νίκος Μπιτσάνης και Χρήστος Ζόμπολος, καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος.

Πιο αιχμηρός για τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο ήταν ο Νίκος Χριστόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι με τις ενέργειές τους ή με την αδράνειά τους έχουν καταδικάσει την περιοχή σε ισόβια παρακμή και έχουν τοποθετήσει τους κατοίκους στη β’ κατηγορία των πολιτών. Σχολίασε μάλιστα ότι αυτό προκύπτει και από τις αναφορές του δημάρχου, που όταν μιλάει για την περιοχή χρησιμοποιεί τη λέξη «βάλτος».

Ο Μανώλης Μάκαρης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός θα έπρεπε να αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο προστασίας της ποιότητας του περιβάλλοντος, ωστόσο έχει καταντήσει να αποτελεί εφιάλτη.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, σε ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωσης, στις τοποθετήσεις του Σωματείου Εργαζομένων, σε ελέγχους αρμόδιων υπηρεσιών που αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν προβλήματα με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Τόνισε ότι είναι άμεση προτεραιότητα για την παράταξή του η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας και αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά,  όπως η συνεργασία με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο  οποίος μάλιστα και επισκέφθηκε τον Βιολογικό.

Όπως σχολίασε ο κ. Μάκαρης, «δυστυχώς, οι αντιδράσεις της δημοτικής αρχής διακρίνονται από την τακτική της μετάθεσης  ευθυνών. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, ακόμα και στην περίπτωση της επιστολής διαμαρτυρίας των κατοίκων, δηλώνει αναρμοδιότητα, αντί να εργαστεί με σοβαρότητα για την επίλυση των προβλημάτων και να συνεργαστεί με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η δημοτική μας παράταξη, από τη θέση ευθύνης της μείζονος μειοψηφίας, καλεί  τη δημοτική αρχή, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων γιατί δεν αρκεί  μόνο η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού αλλά χρειάζεται η συνολική ποιοτική αναβάθμιση η οποία θα συμπεριλαμβάνει την σωστή επεξεργασία της λυματολάσπης».

Untitled-4.jpgΟι προτάσεις που κατέθεσε ο Μανώλης Μάκαρης είναι οι εξής: «Προτείνουμε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόθεση της επεξεργασμένης λυματολάσπης, εκτός των εγκαταστάσεων του  Βιολογικού και μέχρι την εύρεση κατάλληλου χώρου  εναπόθεσης, τη νόμιμη αδειοδότηση του χώρου, ώστε να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που προβλέπονται, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διάχυσης αποβλήτων σε αποστραγγιστικά κανάλια ή στον ποταμό Άρι ή  ακόμα και σε κανάλια άρδευσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Προτείνουμε για την επεξεργασία της λυματολάσπης  παρελθόντων ετών στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ, να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει  χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό η επεξεργασία της λυματολάσπης με τις κατάλληλες πιστοποιημένες μεθόδους να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της σε άζωτο-φωσφορικό εδαφοβελτιωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργία παίρνοντας ως παράδειγμα καλές πρακτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για όλα αυτά τα προτεινόμενα έργα υπάρχουν χρηματοδοτικές πηγές από ευρωπαϊκά  προγράμματα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Επίσης, προτείνουμε  την πραγματοποίηση ενδελεχών ελέγχων  των υδατολυμάτων και της αποξηραμένης λυματολάσπης από υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή από τις λοιπές  αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ισορροπίας  του περιβάλλοντος στη χερσαία και  τη θαλάσσια ζώνη.

Προτείνουμε τη διενέργεια μετρήσεων και την αξιολόγηση των  ευρημάτων, των υδάτων της θάλασσας, των καναλιών  άρδευσης και των αποστραγγιστικώ χανδάκων της ευρύτερης  περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Προτείνουμε την επαρκή στελέχωση των κενών θέσεων  επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του  Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας έτσι ώστε να  λειτουργεί σωστά σε 24ωρη βάση.

Τέλος, καλούμε τους  κατοίκους της  περιοχής σε  διαρκή  επαγρύπνηση, για την αποτροπή ενεργειών ρύπανσης του  περιβάλλοντος από όπου και αν προέρχονται».

Untitled-5.jpgΟ Νίκος Χριστόπουλος από την πλευρά του σχολίασε ότι ο δήμαρχος δεν έχει αξιολογήσει σωστά την πρόσφατη επιστολή που συνυπογράφουν πολλές δεκάδες κάτοικοι και φίλοι της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή. Όπως τόνισε, η επιστολή αυτή δεν στρέφεται κατά της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού αλλά κατά της αδράνειας για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα μετακυλύουν συστηματικά τις ευθύνες τους και ζήτησε να προχωρήσει ένας σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής αντί να συνεχίζεται ισοβίως η παρακμή της.
Στ.Μ.