Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 17:54

Τσιρώνης: Θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών η όχληση πυρηνελαιουργείων

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Δεν χρειάζεται αλλαγές και συμπληρώσεις το θεσμικό πλαίσιο, υποστήριξε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στην υπόθεση της όχλησης που προκαλείται από τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων. Ο αναπληρωτής υπουργός, σε μια ελεύθερη συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο καφέ «Στολίδι», στην Καλαμάτα, είπε ότι το όποιο πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε…

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να πιάσουν τους παραβάτες και να τους συμμορφώσουν κατά το νόμο», τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης, ενώ όταν του επισημάνθηκε από δημοσιογράφο ότι για ανάγκη συμπλήρωσης του θεσμικού πλαισίου μιλάει και ο «Δημόκριτος», στη μελέτη που έχει εκπονήσει για το θέμα, ύστερα από ανάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ρύπος, δεν έχω τέτοια ενημέρωση, που να μην έχει όρια διεθνή και καταγεγραμμένα και να επιτρέπεται η απεριόριστη εκπομπή του στην ατμόσφαιρα. Ουσίες επικίνδυνες που να μην έχουν θεσμοθετηθεί όρια διεθνώς και εθνικά δεν υπάρχουν».

Ο Γιάννης Τσιρώνης απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τους δασικούς χάρτες, από την κτηνοτροφία στις δασικές εκτάσεις μέχρι τα αδέσποτα ζώα, από την τυποποίηση του ελαιολάδου μέχρι την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Στην ερώτηση «πότε θα καταβληθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;» ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε όμως ότι «είμαστε πάρα πολύ καλά μέσα στους χρόνους. Πιστεύω ότι οι αγρότες θα πάρουν κανονικά τις επιδοτήσεις. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για καθυστέρηση». Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 28 Οκτώβρη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΩΠΑ
Ο Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τα νωπά προϊόντα τόνισε ότι «ιδιαίτερα μεγάλη καινοτομία είναι ότι ο χρόνος που μπορεί να αποπληρώνει ο έμπορος τον παραγωγό περιορίζεται στις 60 ημέρες. Ξέρετε, επειδή το νωπό είναι ευπαθές προϊόν, ο παραγωγός υπέκυπτε στην άνιση διαπραγμάτευση που γινόταν με τον έμπορο».

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη γνωμοδότησή του βάζει θέμα για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για την περιοχή όμως του Κυπαρισσιακού Κόλπου έχουμε ειδική περιβαλλοντική μελέτη που είναι αυστηρότερη. Άρα θα ήταν ένας πλεονασμός αυτό που ζητάει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι μια τυπική θα έλεγα συζήτηση και όχι ουσίας».

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έκανε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, σύμφωνα με τις οποίες θα δοθούν «πολύ γενναία μέτρα κυρίως σε ομάδες παραγωγών ώστε να μπορούν να τυποποιούν το ελαιόλαδο. Αν θυμάμαι καλά, αυτό το πρόγραμμα είναι γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία οι παραγωγοί να εκσυγχρονιστούν, να κάνουν συνεργατικές ομάδες και να τυποποιούν το ελαιόλαδο ώστε να το πωλούν σε πολύ καλύτερη τιμή στη διεθνή αγορά».

ΣΤΑΒΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης ότι αλλάζει το πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα σημείωσε: «Η αδειοδότηση θα είναι αυτόματη και θα απελευθερωθούν δυνάμεις από τις Υπηρεσίες που αναλίσκονται σε γραφειοκρατικές αδειοδοτήσεις. Το σημαντικό δεν είναι να τρώει ο άλλος έξι μήνες να βγάλει μια άδεια αλλά να ελέγχει η πολιτεία αν ο στάβλος είναι όπως πρέπει».

ΔΑΣΙΚΟι ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Ερωτηθείς ο Γιάννης Τσιρώνης σχετικά με τις ανησυχίες κτηνοτρόφων ότι με τους δασικούς χάρτες δεν θα μπορούν να βοσκήσουν τα κοπάδια τους στις δασικές εκτάσεις τόνισε: «Αυτό είναι απόλυτο μύθευμα. Η δασική νομοθεσία όχι μόνο επιτρέπει τη βόσκηση μέσα στα δάση αλλά και την επιβάλλει. Άρα η κήρυξη μιας έκτασης ως δασικής όχι μονάχα δεν επιτρέπει την αιγοπροβατροφία αλλά αντίθετα την ενισχύει. Τον Ιούνιο με τον κ. Φάμελλο υπογράψαμε τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Με τα σχέδια αυτά θα αυξηθεί η επιλεξιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αυξηθεί ουσιαστικά η βοσκήσιμη ύλη στα δάση. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη βοσκοϊκανότητα. Στόχος μας είναι με αυτές τις ενέργειες να μηδενίσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως έγινε στην Σαρδηνία της Ιταλίας. Θα τριπλασιάσουμε τη βοσκοϊκανότητα και θα μηδενίσουμε τις ζωοτροφές. Οι δασικοί χάρτες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την κτηνοτροφία».
Στ.Μ.