Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 16:22

Συγκέντρωση στα δικαστήρια: Όχι στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων

ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ LIDL ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 
Τη συμπαράστασή τους στους συνδικαλιστές που έχουν μηνυθεί από το Lidl, εκδήλωσαν το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, μέλη και υποστηρικτές του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος υπογράμμισε την αντίδρασή του και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, το οποίο τόνισαν ότι αποσκοπεί στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές που έχουν μηνυθεί από το LIDL συμμετείχαν σε απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε έξω από το κατάστημα της Νέας Εισόδου στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη του 2014. Σε αυτή την απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε, είχε μιλήσει κιόλας στους απεργούς, ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, πρόεδρος τότε της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας. Τότε οι αρτοποιοί διαμαρτύρονταν για την αλλαγή της νομοθεσίας που επιτρέπει πλέον το ψήσιμο ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων σε σούπερ μάρκετ…

Η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια σήμερα διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, ενώ τη συμπαράστασή τους εκδήλωσαν μέλη της Επιτροπής Στήριξης και Αλληλεγγύης στον Στράτο Δασκαρόλη, εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και διαφόρων σωματείων. Επίσης προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 12:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια με αντιπροσωπεία εργαζομένων και από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσήνης. Πάντως η εκδίκαση της μήνυσης αναβλήθηκε για τις 12 Οκτώβρη του 2018, διότι το δικαστήριο δεν πρόλαβε μέσα στο ωράριο να φτάσει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος τότε του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και μέλος τότε της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βαγγέλης Λαμπρόπουλος.

Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους, η εταιρία του Lidl λειτούργησε προκλητικά όταν αποφάσισε να εγκαινιάσει το κατάστημά της στη Νέα Είσοδο σε ημέρα πανελλαδικής απεργίας. Τότε το ΠΑΜΕ αποφάσισε, για την περιφρούρηση της απεργίας, να πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα, ωστόσο, όπως τόνισαν οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές,  η εταιρία κάλεσε το προσωπικό να πάει για δουλειά από τις τέσσερις το πρωί, ενώ νοίκιασε εργαζόμενους για μία ημέρα προκειμένου να σπάσει την απεργία. Η μήνυση που έχει κάνει το LIDL, ανέφεραν οι κατηγορούμενοι, αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και εκφοβισμού των εργαζομένων, η οποία όμως υπογράμμισαν ότι θα πέσει στο κενό.

Επίσης οι Π. Κουφαλάκος και Β. Λαμπρόπουλος τόνισαν ότι η απόπειρα αυτή του LIDL κινείται στο ίδιο μήκος με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών της συμφωνιών, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με σκοπό το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας. Οι δύο συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα δείξουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να διεκδικούν τα καλύτερη ζωή και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην φέρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου στη Βουλή.
Στ.Μ.