Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 12:05

Έτοιμη και η παλιά Καρδιολογική, το «μήλον της Έριδος» που κέρδισε ο δήμαρχος

ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 
Η παλιά Καρδιολογική Κλινική, το «μήλον της Έριδος» μέχρι πριν λίγα χρόνια μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μιας μερίδας παραγόντων του υπουργείου Υγείας, είναι πλέον έτοιμη να στεγάσει Υπηρεσίες του Δήμου. Μετά την επισκευή του κτιρίου, που έγινε με δάνειο που πήρε ο Δήμος, οι χώροι του τώρα «πλένονται» και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχουν τα γραφεία του ζωή από τις Υπηρεσίες και τις δομές που ετοιμάζονται να μεταφερθούν εκεί, μεταξύ των οποίων η Φάρις και η Πρόνοια…

Το κτίριο αυτό το κέρδισε ο Δήμος Καλαμάτας χάρη στην καθημερινή επιμονή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Αρχικά φαινόταν ότι είχε επικρατήσει η επιλογή να ιδρυθεί και λειτουργήσει σε αυτό Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια κατάφερε ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, να πάρει έγκριση σκοπιμότητας από τον πρώην υφυπουργό Υγείας, Μάρκο Μπόλαρη, για τη αξιοποίηση του κτιρίου ως κέντρου δράσεων κοινωνικής πρόνοιας. Τελικά όμως κέρδισε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που έπεισε τον πρώην υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, να δοθεί το κτίριο στο Δήμο για τη στέγαση υπηρεσιών και δομών πρόνοιας. Ωστόσο, ένα μέρος του κτιρίου θα διατεθεί για τη επέκταση της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες ασφυκτιούν στους χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί στο παλιό νοσοκομείο-νέο Δημαρχείο.

KARDIOLOGIKH-NEO-DHMAR-MESA-19-10-17.jpgΣύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, στο ισόγειο της παλιάς καρδιολογικής θα στεγαστούν το Κέντρο Κοινότητας (νέα δομή σε συνεργασία με την Περιφέρεια), η Διεύθυνση Πρόνοιας (λειτουργεί στο ισόγειο του Διοικητηρίου), το Γραφείο των ανταποκριτών του ΟΓΑ και το Δημοτικό Ιατρείο με το Δημοτικό Φαρμακείο (λειτουργούν στην Παραλία).

KARDIOLOGIKH-NEO-NOS-19-10-17.jpgΗ Διεύθυνση Πρόνοιας θα έχει γραφεία και στον 1ο όροφο, όπως επίσης και η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία.

Στον 2ο όροφο θα μεταφερθεί η Φάρις, ενώ θα παραχωρηθούν επίσης γραφεία στις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Σωματείο Εργαζομένων και σε εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους.

KARDIOLOGIKH-NEO-NOS-19-10-17.jpgΗ επισκευή του κτιρίου έγινε με δάνειο από πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το ύψος του δανείου ήταν 1.364.000 ευρώ,  ωστόσο περιορίστηκε στο μισό περίπου λόγω της έκπτωσης που προσέφερε ο ανάδοχος στο διαγωνισμό. Ο ανάδοχος είναι η εταιρία PdL που πρόσφερε έκπτωση 60,20%, η αρχική σύμβαση είχε ύψος 547.231 ευρώ, ενώ ακολούθησε και συμπληρωτική με άλλα 114.700 ευρώ.
Στ.Μ.