Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 17:37

Επικίνδυνη η δημοτική αρχή, αγνοεί τους νόμους για τα ρέματα

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ, ΝΕΔΟΝΤΑΣ, ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΑΣ 
Η υπόθεση του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, στη Θουρία, το οποίο τον Σεπτέμβρη του 2016 έπνιξε την περιοχή, κατέστρεψε ανθρώπους, αποκαλύπτει την προχειρότητα και την αυθαιρεσία με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το μέγα θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Με τις αυθαιρεσίες και τις παραλείψεις της η δημοτική αρχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως επικίνδυνη αφού αντί να κάνει παρεμβάσεις που προστατεύουν τους ανθρώπους τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα αντίθετα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, όπου η δημοτική αρχή ξεκίνησε μια παρέμβαση, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη από τις ελεγκτικές αρχές. Και τώρα, όπως έχει διαμορφωθεί εκεί η κατάσταση, με το πρόχειρο και ημιτελές έργο που έγινε, η περιοχή μπορεί να πλημμυρίζει πιο εύκολα από πριν! Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ρέμα, είναι και η παρέμβαση που έγινε στον Καραμπογιά, στην Αγιάννα της Καλαμάτας, όπου επίσης οι ελεγκτικές αρχές έχουν διατυπώσει παρατηρήσεις, είναι αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Νέδοντα, δηλαδή η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου μέσα στην κοίτη του μη οριοθετημένου χείμαρρου…

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδαμόπουλος, ανακοίνωσε ότι μετά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το έργο του Δήμου στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η παρέμβαση. Δηλαδή η περιοχή αφήνεται στο έλεος της πλημμύρας, όποτε αυτή ξαναγίνει.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του θέματος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δεν ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δε Γιάννης Αδαμόπουλος επέμεινε ότι κακώς οι ελεγκτικές αρχές σταμάτησαν τη συνέχιση του έργου και επέβαλαν διοικητικές κυρώσεις στο Δήμο.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς έχει συμβεί: Ο Δήμος στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, πέρα από τους καθαρισμούς που έκανε, ψήλωσε τα τοιχία ώστε να μην υπερχειλίζουν τα νερά, ενώ σχεδίαζε να κατασκευάσει και δεύτερο αγωγό δίπλα στον μικρό, κάτω από την εκκλησία, ο οποίος δεν χωράει να πάρει τα νερά που φέρνει το ρέμα όταν φουσκώνει.

Ο Δήμος ξεκίνησε το έργο χωρίς να έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και όταν έγινε καταγγελία από κάτοικο της περιοχής ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «εργασίες επείγοντος χαρακτήρα (…), είναι ήπιες παρεμβάσεις που δεν τροποποιούν τα χαρακτηριστικά των ρεμάτων και η εκτέλεσή τους δεν επιφέρει μεταβολή στη δίαιτα των ρεμάτων. Συνεπώς δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση», ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει για το έργο εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ωστόσο η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κόλαφος για την προχειρότητα και την αυθαιρεσία του Δήμου: «Από τη διενέργεια αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας (…) προκύπτει ότι πολλές εργασίες για τις οποίες ζητήθηκε εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβαν χώρα πριν ακόμα καν κατατεθεί το αίτημα για έκδοση Απόφασης εξαίρεσης έργων από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (03-03-2017) και συνεπώς πριν το αίτημα εξεταστεί από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πριν εκδοθεί Απόφαση Εξαίρεσης Έργου από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

Και σε ότι αφορά το αν το έργο του Δήμου στους Αγίους Θεοδώρους ήταν ήπια παρέμβαση που δεν τροποποιεί τα χαρακτηριστικά του ρέματος, δηλαδή αν μπορούσε να πάρει εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση, η Αποκεντρωμένη απάντησε: «Σας αναφέρουμε ότι η αντικατάσταση κλειστού πλακοσκεπούς οχετού με ανοιχτή διατομή από τοιχία και η επέκταση καθ’ ύψος (2 μ.) υφιστάμενων τοιχίων δεν αποτελεί συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων αλλά τροποποίηση αυτών»!

Το θέμα είναι ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή της Θουρίας και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν πλέον ακόμη περισσότερο από ενδεχόμενη νέα πλημμύρα. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμος θα τηρήσει πλέον όσα ορίζει η νομιμότητα για να προστατέψει τους ανθρώπους, τους εγκαταλείπει!

Και η υπόθεση του Καραμπογιά, στην Αγιάννα της Καλαμάτας, όπου η παρέμβαση έγινε από τη ΔΕΥΑΚ, έχει κάποιες ομοιότητες με την περίπτωση των Αγίων Θεοδώρων, δεν έχουν διαρρεύσει όμως ακόμη πληροφορίες για τις αποφάσεις των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το Νέδοντα και το Ανοιχτό Θέατρο μέσα στην κοίτη του, η δημοτική αρχή Καλαμάτας ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την οριοθέτησή του, που ο δήμαρχος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι υπάρχει, όμως οι υπηρεσίες στις οποίες έχουμε απευθυνθεί δεν το βρίσκουν… 
Στ.Μ.