Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 18:04

Κίνηση κατοίκων ενάντια στην πολεοδόμηση των Γουλιμίδων

ΑΡΧΙΚΑ ΤΗ ΖΗΤΟΥΣΑΝ 
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Την εναντίωσή τους σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία για την πολεοδόμηση των Γουλιμίδων, υπογραμμίζουν κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής της Καλαμάτας, που συγκρότησαν και σχετική Κίνηση. Όπως προκύπτει από το κείμενό τους, η εναντίωση εδράζεται αφενός στην οικονομική κρίση που δεν τους επιτρέπει να συνεισφέρουν  στην πολεοδόμηση και αφετέρου στο ατελείωτα μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι των Γουλιμίδων είχαν ζητήσει με επίμονο τρόπο να ξεκινήσει η διαδικασία πολεοδόμησης, όταν ωστόσο ενημερώθηκαν για το πλαίσιο πολεοδόμησης που επιβάλλει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο άλλαξαν άποψη, καθώς διαπίστωσαν ότι το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αυστηρούς όρους. Επισημαίνεται ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί ενδεχόμενη συλλογική απόφαση των κατοίκων ενάντια στην πολεοδόμηση της περιοχής τους.
Στο κείμενο της Κίνησης Κατοίκων Ενάντια στην Πολεοδόμηση των Γουλιμίδων τονίζονται τα εξής: «Ύστερα από ανακοίνωση στον τοπικό τύπο για την πολεοδόμηση των Γουλιμίδων και μετά από ενημέρωσή μας στις 10 /07/12 στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας, οι κάτοικοι αντιτιθέμεθα  στην πολεοδόμηση της περιοχής μας,  στην παρούσα χρονική περίοδο, για τους παρακάτω λόγους:
1.Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι κάτοικοι αδυνατούμε να καταβάλουμε εισφορά σε χρήμα κατά τη διαδικασία της προείσπραξης ακόμη κι αν είναι σε δόσεις, ώστε ν᾽ανατεθεί η μελέτη της πολεοδόμησης σε μελετητικό γραφείο. Στην παρούσα συγκυρία, σε μια οικογένεια εργάζεται ένας και οι άλλοι είναι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί ολοένα και φτωχαίνουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες παραπονιούνται, ότι μετα βίας καλύπτουν τα έξοδά τους και οι φόροι μόνο αυξάνονται.
2. Αν κοιτάξετε την Ν. Είσοδο, θα δείτε ότι δεν υπάρχει επιχειρηματική πίεση ,αφού πολλά μαγαζιά είτε είναι κενά, είτε πρόκειται να κενωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κατοικίες. Δεν υπάρχει οικιστική πίεση, καθώς 1500-2000 κατοικίες είναι ανεκμετάλλευτες, διότι δεν υπάρχει ζήτηση. Τα οικόπεδα που πωλούνται,είναι πολλά,  αλλά κανείς δεν αγοράζει! Εξάλλου, κι από τα στοιχεία του εγκεκριμένου ΓΠΣ προκύπτει ότι η περιοχή μας  παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πυκνότητες κατοίκων, ιδιαίτερα αν αυτή συγκριθεί με κείνες τις περιοχές που είναι υπό πολεοδόμηση.
3.Η εμπειρία χρόνων ἐχει δείξει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πολεοδομικές μελέτες  και θα απαιτηθεί πολύ χρήμα και χρόνος. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις των πολεοδομικών μελετών των περιοχών Ασπροχώματος, Βέργας, Μ. Μαντίνειας, και των δύο  ΖΕΠ , τις οποιες  ο Δημος προσπαθεί  να πολεοδομησει  εδω κι 20 χρονια.
4. Αν αρχίσει η πολεοδόμηση, μετρούν πια , άλλοι συντελεστές φορολόγησης της γης, ανεβαίνουν οι αξίες και μαζί με τη χρονική καθυστέρηση θα επιβαρυνθούμε χωρίς να βλέπουμε αποτέλεσμα!
5.Η χρόνια καθυστέρηση εφαρμογής της πολεοδόμησης, επιφέρει αδυναμία αξιοποίησης των όποιων ιδιοκτησιών (προσθήκες- επεκτάσεις) καθ᾽ύψος ή κατά πλάτος. Επίσης απαγορεύεται η ανέγερση νέων κατοικιών κατά τη χρονική περίοδο της πολεοδόμησης, με αποτέλεσμα να νεκρωθεί η περιοχή για πολλά πολλά χρόνια!
6.Σε περίοδο κρίσης , οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής βασίζομαστε στη γεωργική εκμετάλλευση των κτημάτων μας,  για να επιβιώσουμε ή και να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας , προμηθεύοντας την τοπική αγορά με φρούτα και λαχανικά και συμβάλλουμε έτσι ,ώστε να υπάρχει επάρκεια γεωργικών προϊόντων στην πόλη μας.
Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε στον κ. Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσουν στην απόφαση πολεοδόμησης των Γουλιμίδων ,η οποία είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή με ποικίλες χρήσεις, δύσκολη να πολεοδομηθεί ολόκληρη, ασχέτως αν η χρήση γης επισήμως είναι ΕΠΧ0 και ΕΠΧ1. Από την ενημέρωση που έχουμε ο Δήμος έχει προτείνει κατά προτεραιότητα να πολεοδομηθούν η ΖΕΠ της Δυτικής περιοχής και η περιοχή βόρεια της Ανατολικής παραλίας, οπότε ας ασχοληθεί στην παρούσα φάση, με κείνες τις περιοχές».