Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 11:50

Πέρα βρέχει για το Δήμο Καλαμάτας… Επικίνδυνη αμέλεια για τα ρέματα

Πέρα βρέχει για το Δήμο Καλαμάτας… Επικίνδυνη αμέλεια για τα ρέματα

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ;
Ούτε η περσινή τραγωδία της Καλαμάτας ούτε η χθεσινή της Μάνδρας προβληματίζουν τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, στον απαιτούμενο βαθμό, για την εκπόνηση του σχεδίου που θα αποτρέψει άλλους θανάτους και καταστροφές από τις αυθαιρεσίες στα ρέματα που φουσκώνουν και πλημμυρίζουν στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, για μια ακόμη φορά κάλεσε τη δημοτική αρχή να πιέσει για να οριοθετηθούν τα ρέματα και να εφαρμόσει τη νομοθεσία όσον αφορά την αστυνόμευσή τους. Ωστόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι οριοθετήσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν και ότι η νομοθεσία για την αστυνόμευση των ρεμάτων είναι «για το θεαθήναι»!...

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, που επανειλημμένως έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο άκρως σοβαρά ζητήματα σχετικά με τα ρέματα του Δήμου, χθες το βράδυ μετέφερε ερωτήματα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, για τη μη οριοθέτηση των ρεμάτων.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο δήμαρχος δεν έχει συγκροτήσει την επιτροπή που ορίζει η νομοθεσία για την αστυνόμευση των ρεμάτων, μετά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης επιτροπής, πριν από δύο χρόνια περίπου!

Τέλος τόνισε ότι κάθε μέρα στη χώρα νομιμοποιούνται περίπου 1.500 αυθαίρετα και κάλεσε τη δημοτική αρχή να ελέγχει ώστε η Πολεοδομία να μη νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε ρέματα.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ρεμάτων για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Καλαμάτας κρύφτηκε πίσω από τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από πολίτες, σημειώνοντας: «Πήγε ο Γιάννης Αδαμόπουλος (αντιδήμαρχος συντηρήσεων) να καθαρίσει μερικά ρέματα. Να τα καθαρίσει! Κερεζένια, Πολιταίικο, Βέλιουρας κ.λπ – έγινε μια σοβαρή προσπάθεια φέτος. Ίσα που δεν τον γρονθοκόπησαν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε για μια πέτρα και για ένα κιλό χώμα το τι γίνεται. Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της οριοθέτησης των ρεμάτων. Διότι πράγματι τα ρέματα ξεκινούν με δέκα μέτρα διάμετρο από πάνω, τον περιφερειακό και φτάνουν στη θάλασσα μισό μέτρο ή ένα μέτρο. Εντάξει; (…) Εγώ το έθεσα και σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο θέμα, γιατί πολλά από τα αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί με τους αλλεπάλληλους νόμους».

Ο δήμαρχος είπε ακόμη πράγματα που δεν επιβεβαιώνονται όπως για παράδειγμα ότι ο Νέδοντας είναι οριοθετημένος από τη θάλασσα μέχρι το σημείο όπου θα χτιστεί το Ανοιχτό Θέατρο ή ότι προχωράει η οριοθέτηση του Καραμπογιά. Για τα ρέματα που είναι στις παρυφές και έξω από την πόλη δεν είπε τίποτα.

Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση των ρεμάτων και την επιτροπή αστυνόμευσης που δεν έχει συγκροτηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αντωνόπουλος, ο κ. Νίκας σημείωσε: «Δεν ξέρω αν δεν το είδε η Υπηρεσία. Θα σας ενημερώσουμε. Θέλω να πω ότι αυτές οι επιτροπές είναι για το θεαθήναι. Ποια αστυνόμευση των ρεμάτων να κάνει τεχνικός υπάλληλος; Είναι ζητήματα τα οποία συνδέονται με την Αστυνομία, με τον εισαγγελέα, προφανώς καταλαβαίνεις ότι είναι σαν τα αδέσποτα, που λέει τι έκανες με τα αδέσποτα. Μα τι να κάνεις με τα αδέσποτα; Μοσχάρι 500 κιλά ποιος θα πάει να το πιάσει; Δεν είναι καθόλου καλό να φορτώνεις τα ζητήματα στον τελευταίο τροχό της άμαξας για να δεις ένα θέμα που πρέπει να είναι ενδιαφέροντος των κατασταλτικών μηχανισμών. Θα το δω, αφού το λέει ο νόμος».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πολεοδομία και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε: «Όσον αφορά τα αυθαίρετα η Πολεοδομία καταβάλλει πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες. Τώρα έχουμε και τεχνικά μέσα, έχουμε και τα γεωγραφικά δεδομένα, μπορεί η Υπηρεσία να τα ελέγξει αυτά τα πράγματα. Είναι πάρα πολύ προσεκτική τουλάχιστον για την περιοχή μας εδώ με τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Τα χρήματα πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο».
Στ.Μ.