Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 16:17

Ιδιωτικοποιήθηκε ο δημοτικός φωτισμός στην Καλαμάτα

Γιώργος Ξηρόγιαννης, Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης, Βασίλης Τζαμουράνης, Γιώργος Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Θωμάς Ρίζος και Γιάννης Αδαμόπουλος Γιώργος Ξηρόγιαννης, Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης, Βασίλης Τζαμουράνης, Γιώργος Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Θωμάς Ρίζος και Γιάννης Αδαμόπουλος

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Τη σύμβαση για την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων σε όλο το Δήμο Καλαμάτας, με σκοπό τον καλύτερο φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της αντίστοιχης δαπάνης, υπέγραψαν το μεσημέρι, σε πανηγυρικό κλίμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Πρωτεύς», που κέρδισε το σχετικό διεθνή διαγωνισμό…

Πρόκειται ουσιαστικά για την ιδιωτικοποίηση του δημοτικού φωτισμού, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας εκχωρεί για δέκα χρόνια στην ανάδοχο εταιρία μεγάλο ποσοστό από τα  έσοδα των δημοτικών τελών για το φωτισμό καθώς και τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ θα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της εκχώρησης για πέντε χρόνια ακόμα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι υπάρχει πλέον «πολύ σοβαρή προοπτική» μείωσης των δημοτικών τελών, δεδομένου ότι ο Δήμος απαλλάσσεται πλέον από την ευθύνη της συντήρησης και της επισκευής του δημοτικού φωτισμού.

Ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι ο Δήμος με το συγκεκριμένο έργο πρωτοπορεί σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος που υπογράφει σχετική σύμβαση. Δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα στα στελέχη που έφεραν εις πέρας το δύσκολο διαγωνισμό, Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη και Γιώργο Ξηρόγιαννη.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, από την πλευρά του σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο έργο το όφελος θα είναι εντυπωσιακό και ειδικότερα ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί κατά 80% , που σημαίνει ότι θα μειωθεί πάρα πολύ, όταν ολοκληρωθεί η σύμβαση, και η δαπάνη που επιβαρύνονται οι δημότες και ο Δήμος για το φωτισμό. Επίσης τόνισε ότι σημαντικό θα είναι το οικονομικό όφελος για το Δήμο και από το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ευθύνη για τις συντηρήσεις και επισκευές του φωτισμού άρα παύει και το σχετικό κόστος που επιβαρύνεται ο Δήμος. Και ο Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε στους Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη και Γιώργο Ξηρόγιαννη, τονίζοντας ότι έφεραν εις πέρας μια διαδικασία που κράτησε 2,5 χρόνια και μάλιστα χωρίς καμία παρατήρηση από τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σχολίασε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού θα πρέπει να δει τη δουλειά που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τονίζοντας ότι ήταν τόσο αποτελεσματική που θα έπρεπε τα στελέχη της Υπηρεσίας να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου! Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται για έργο πρωτοποριακό, καινοτόμο, καθώς επίσης είπε ότι οι πολίτες θα εντυπωσιαστούν όταν συνειδητοποιήσουν ποιο θα είναι το κέρδος από αυτό το έργο.

Τέλος ο Θωμάς Ρίζος, επίσης εκπρόσωπος τα εταιρίας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν δύο σημαντικά συστήματα πληροφορικής, τα οποία ο Δήμος μπορεί να τα αξιοποιήσει για τον τηλεέλεγχο και την τηλεδιαχείριση πολλών λειτουργιών όπως το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση, το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων και άλλα πολλά.
Στ.Μ.