Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 17:02

Στα 425.000 ευρώ το τελικό κόστος του περασμένου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, το μεσημέρι, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, ο απολογισμός του περασμένου, 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο κόστισε 425.927,79 ευρώ, σχεδόν 27.000 ευρώ λιγότερα από όσο είχε προϋπολογιστεί ότι θα κοστίσει. Από τα χρήματα αυτά, οι 150.000 ευρώ δόθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας, οι 200.000 ευρώ από την κυβέρνηση, οι 27.500 ευρώ από χορηγούς και τα υπόλοιπα από διάφορα άλλα έσοδα της διοργάνωσης. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ανήλθαν στα 26.983 ευρώ…

Ωστόσο για μια ακόμη φορά σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αντιπαράθεση μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Από τη μειοψηφία και ιδιαίτερα από τον Τάσο Πολυχρονόπουλο, εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίστηκε και πάλι ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες του συγκεκριμένου θεσμού και χάνει η πόλη οφέλη. Επιπλέον τόνισε ότι μέρη του προγράμματος του νέου, 24ου Φεστιβάλ έχει ήδη δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο, χωρίς όμως προηγουμένως να γίνει μια συζήτηση, για το θεσμό, της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας, Λίντας Καπετανέα, με το Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό παρέμβηκαν άμεσα οι πρώην πρόεδροι της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης και Θανάσης Ηλιόπουλος, που τόνισαν ότι ούτε η Βίκυ Μαραγκοπούλου συζητούσε με τη διοίκηση για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ωστόσο ο Τάσος Πολυχρονόπουλος επέμεινε ότι με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου γινόντουσαν συζητήσεις και κριτικές για το θεσμό, εκ των ενόντων και μάλιστα έντονες όπως πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας επέμεινε επίσης ότι οι συγκυρίες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για το θεσμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει τη θέληση να τον στηρίξει οικονομικά και άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, θα αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες του θεσμού προς όφελος της πόλης σε σχέση με το πώς αυτές αξιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, τόνισε από την πλευρά της ότι το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ ανέφερε ότι η προετοιμασία για το 24ο Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει γρηγορότερα από κάθε προηγούμενο και αυτό επειδή δεν υπάρχει αβεβαιότητα για το αν και πόσα χρήματα θα δώσει η κυβέρνηση.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», είπε ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποιεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει και πως με τον ίδιο τρόπο πορεύεται για όλα τα θέματα. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει στρατηγική για την πορεία του Φεστιβάλ και ότι αυτό οφείλεται και στις συνεχείς αλλαγές των καλλιτεχνικών διευθυντριών.

Ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης, παρατήρησε ότι όσο η κυβέρνηση δεν επιτρέπει να προσλαμβάνεται καλλιτεχνικός διευθυντής παρά μόνο με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική με την έννοια στην οποία αναφέρθηκε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ο επίσης πρώην πρόεδρος της Φάρις, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, σχολίασε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την εναλλαγή καλλιτεχνικών διευθυντών, σημειώνοντας ότι σε άλλους θεσμούς συνηθίζεται να αλλάζουν οι διευθυντές από χρόνο σε χρόνο.

Ακόμη ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι αντικείμενο της αποκλειστικής αρμοδιότητας του καλλιτεχνικού διευθυντή και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει η διοίκηση.

Τέλος σχολίασε, απευθυνόμενος στον Τάσο Πολυχρονόπουλο, ότι ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου αλλά και ότι πολιτισμός με φέσια, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι πολιτισμός. Ανέφερε ότι η σημερινή δημοτική αρχή όταν ανέλαβε καθήκοντα κληρονόμησε ό,τι κληρονόμησε στον τομέα του πολιτισμού και τακτοποίησε τα προβλήματα που βρήκε.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μίλτος Κουτίβας, εξέφρασε της παράταξης που εκπροσωπεί για το πρόγραμμα του προηγούμενου Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι οι συμμετοχές των ελληνικών ομάδων χορού θα έπρεπε να είναι περισσότερες (ήταν τέσσερις έναντι οχτώ που ήταν οι ξένες ομάδες).

Τελικά οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δ.Σ. της Φάρις ψήφισαν λευκό όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Στ.Μ.