Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 20:53

Ίσως να είναι του ίδιου αρχιτέκτονα τα θέατρα της Αρχαίας Θουρίας και της Αρχαίας Μεσσήνης

ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ
Την εξαγγελία ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει οικονομικά στο ανασκαφικό έργο της Ξένης Αραπογιάννη στην Αρχαία Θουρία, έκανε το απόγευμα ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Εκεί η Ξένη Αραπογιάννη αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του θεάτρου της Αρχαίας Θουρίας, το οποίο τόνισε ότι έχει τόσες ομοιότητες με το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης που δεν αποκλείεται να είναι και τα δύο έργα του ίδιου αρχιτέκτονα…

Ειδικότερα η Ξένη Αραπογιάννη, υπεύθυνη των ανασκαφών και πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Μεσσήνης, ανέφερε ότι κατά τις ανασκαφές της περσινής περιόδου εντοπίστηκε, ύστερα από μελέτη και γεωφυσική έρευνα, το θέατρο και πως έχουν ήδη αποκαλυφθεί «όλη η περιφέρεια της ορχήστρας του θεάτρου και η πρώτη σειρά των εδωλίων, ενώ αποκαλύφθηκε και ένα μέρος της σκηνοθήκης».

ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Σε ό,τι αφορά τις ομοιότητες των θεάτρων της Αρχαίας Θουρίας και της Αρχαίας Μεσσήνης η κ. Αραπογιάννη ανέφερε: «Αυτό που μας ενθουσίασε, ήταν καταπληκτικό, είναι ότι αποκαλύφθηκαν οι αύλακες για την κίνηση της κινητής σκηνής επάνω σε αυτές και για τη μεταφορά της στη σκηνοθήκη. Ακριβώς όπως είναι και στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια καταπληκτική ομοιότητα του θεάτρου της Αρχαίας Θουρίας με το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που μας βάζει σε σκέψεις ότι πιθανόν να έχουμε και τον ίδιο τεχνίτη, τον ίδιο αρχιτέκτονα, διότι και χρονολογικά η πρώτη φάση του θεάτρου της Μεσσήνης συμπίπτει με τη χρονολογία που χτίστηκε το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ
Σχετικά με τους στόχους της φετινής ανασκαφικής περιόδου, όσον αφορά πάντα με το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας, η κ. Αραπογιάννη σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι θα αποκαλύψουμε ένα μεγαλύτερο μέρος του κοίλου. Ελπίζουμε ότι θα αποκαλυφθεί το εσωτερικό της ορχήστρας που δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι τώρα και ελπίζουμε να αποκαλυφθεί και η σκηνή και ολόκληρη η σκηνοθήκη».

Πάντως για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί η κ. Αραπογιάννη ανέφερε ότι χρειάζεται «να είμαστε καλά, να έχουμε βοήθεια ηθική και οικονομική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο έργο μας, που πιστεύω ότι όλοι περιμένετε με λαχτάρα να δείτε την εξέλιξη αυτής της ανασκαφής».

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διαβεβαίωσε για την οικονομική υποστήριξη των ανασκαφών από την Περιφέρεια, εξαγγέλλοντας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την επιχορήγηση των ανασκαφών, η οποία μάλιστα είπε ότι θα έχει τριετή διάρκεια.

Επιπλέον ο Πέτρος Τατούλης, που εξέπληξε με τις ιστορικές γνώσεις του για την Αρχαία Θουρία, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αρχαία πόλη είχε εξέχουσα σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, σημείωσε ότι στήριξε τους Λακεδαιμόνιους και γι’ αυτό απολάμβανε ένα βαθμό ανεξαρτησίας και κατείχε το δικό της ζωτικό χώρο.

Τέλος ο περιφερειάρχης μίλησε θερμά για την Ξένη Αραπογιάννη, σχολιάζοντας όμως ότι η συνεργασία τους, όταν εκείνος ήταν υπουργός Πολιτισμού και εκείνη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, τη «σημάδεψε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθησε η μετάθεσή της στην Εφορεία της Καλαμάτας… Επίσης ο περιφερειάρχης μίλησε επαινετικά για τους ανθρώπους της περιοχής που στηρίζουν με ανιδιοτέλεια το έργο της Ξένης Αραπογιάννη.

Χαιρετισμούς με θερμά λόγια για το έργο που επιτελεί η Ξένη Αραπογιάννη στην Αρχαία Θουρία έκαναν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η πρόεδρος της Φάρις Αναστασία Μπελογιάννη και ο πρόεδρος του Διοκλή και εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους, Γιώργος Φάβας.

Η Ξένη Αραπογιάννη πριν μιλήσει για την Αρχαία Θουρία αναφέρθηκε σε όλους τους συνεργάτες της, ευχαριστώντας τους για την ακούραστη προσφορά τους, υπογράμμισε τη γενναιόδωρη και αδιάλειπτη οικονομική υποστήριξη του ανασκαφικού έργου από το ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, αναφέρθηκε στη χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και στην οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξή του τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αριοχωρίου.

Σε ό,τι αφορά το φλουρί της πίτας της Εταιρείας, αυτό έτυχε στον Θωμά Ηλιόπουλο, στον οποίο προσφέρθηκε το βιβλίο της Ξένης Αραπογιάννη για την Αρχαία Θουρία και το ημερολόγιο της Εταιρείας Φίλων για το 2018.

Τέλος, η Ξένη Αραπογιάννη ευχαρίστησε τον κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλο, για τα ακριβή αντίγραφα των υφαντικών βαρών αρχαίων αργαλειών που δημιούργησε και πρόσφερε στην Εταιρεία.
Στ.Μ.