Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 00:38

Μπένος, Κουμάντος, Κουτσούλης: Μέγιστη εκτίμηση αλλά και πικρία για τον Μαλαπάνη

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συντετριμμένοι ήταν χθες το μεσημέρι, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την απόδοση τιμών στον εκλιπόντα Χρήστο Μαλαπάνη, οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης. Και οι τρεις τους υπογράμμισαν το ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη, την αγάπη του για την Καλαμάτα, τις ικανότητές του. Επιπλέον όμως ο Γιώργος Κουτσούλης αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα που έχει τεθεί και από τη σημερινή δημοτική αρχή, τον τρόπο απόκτησης του οικοπέδου στο οποίο ανεγέρθηκε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης «έφαγε λάσπη αλλά δικαιώθηκε από το δικαστήριο», το οποίο, τόνισε ο πρώην δήμαρχος, αποφάνθηκε ότι το οικόπεδο αποκτήθηκε χωρίς δόλο, αλλά με αγώνα και αγάπη για την πόλη, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Κουτσούλης…

Ο Σταύρος Μπένος ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τον Χρήστο Μαλαπάνη υπογραμμίζοντας τους στενούς τους προσωπικούς δεσμούς. Αναφέρθηκε στην πορεία του εκλιπόντα πρώην δημάρχου στην αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε από τη νεοσύστατη τότε ΔΕΥΑΚ, για την οποία τόνισε ότι εκπόνησε ένα εκπληκτικό σχέδιο βιωσιμότητας, που αποδείχθηκε εντελώς ρεαλιστικό. Σχολίασε μάλιστα ο Σταύρος Μπένος ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης είχε αφοσίωση στη στιβαρότητα των οικονομικών του Δήμου και τη βιωσιμότητά του και πως λείπουν από τη χώρα άνθρωποι που χειρίζονται τα δημόσια πράγματα με την ίδια αφοσίωση. Την περίοδο μετά τους σεισμούς, συνέχισε ο Σταύρος Μπένος, ο εκλιπών ανέλαβε το πιο απαιτητικό έργο, την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ. Ως δήμαρχος ο Χρήστος Μαλαπάνης προώθησε ιδιαίτερα δύσκολα και πρωτοποριακά ζητήματα για την εποχή, είπε ο πρώην Σταύρος Μπένος και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εκχώρηση της εκμετάλλευσης της μαρίνας σε ιδιωτική εταιρία, στην εγκαθίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού όχι μόνο ως θεσμού αλλά και ως δομής με την εξασφάλιση εγκρίσεων για τη δημιουργία Μεγάρου Χορού.

Ο Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε ακόμη στο έργο του Χρήστου Μαλαπάνη όσον αφορά στην πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης και σε σειρά άλλων θεμάτων, ενώ για την επαγγελματική του πορεία τόνισε ότι στον ΟΤΕ πρόσφερε εθνικό έργο, ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι είχε απέραντη αγάπη για την πόλη της Καλαμάτας.

Ο Παναγής Κουμάντος χαρακτήρισε τον Χρήστο Μαλαπάνη ακέραιο άνθρωπο και λαμπρότατο δήμαρχο, με ανυπέρβλητο ήθος. Πρόσθεσε ότι η πόλη και ο λαός του οφείλουν πολλά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που είχαν μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς τους στην αυτοδιοίκηση, για πολιτιστικά θέματα, σημειώνοντας τότε ότι κατάλαβε ακόμη περισσότερο την αγάπη που είχε ο Χρήστος Μαλαπάνης για την πόλη. Τέλος ο Παναγής Κουμάντος πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί το όνομα του εκλιπόντα σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Ο Γιώργος Κουτσούλης είπε ότι τον διέκρινε ευφυία, τεχνοκρατική αντίληψη, ήθος και δημοκρατικότητα. Ήταν γνήσιος δημοκράτης, τόνισε ο πρώην δήμαρχος, που αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο που ο Χρήστος Μαλαπάνης νόσησε, σημειώνοντας πως ζούσε κάθε ημέρα τον θάνατό του, ενώ ο ίδιος κατά τις συναντήσεις που είχαν προσπαθούσε να του διώξει τις σκέψεις του θανάτου.

Ο Γιώργος Κουτσούλης ανέφερε ακόμη ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν ένα μεγάλο παιδί, δεν είχε μνησικακία και μάλιστα σχολίασε ότι «ποτέ δεν είπε κάτι για κανένα, σε βαθμό που σκεφτόμασταν μήπως αυτό δεν ήταν φυσιολογικό».

Ο Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας, ανέφερε για τον εκλιπόντα ότι πρόσφερε πολύτιμες και ευεργετικές υπηρεσίες και ότι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.  Σημείωσε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς και ακόμη τον χαρακτήρισε σπουδαίο, αφιλοκερδή και ανιδιοτελή.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι με το θάνατο του Χρήστου Μαλαπάνη η πόλη της Καλαμάτας στο πολιτικό αυτοδιοικητικό επίπεδο γίνεται φτωχότερη. Σημείωσε ότι ήταν βαθιά διεισδυτικός στην κατανόηση των προβλημάτων της πόλης, ότι είχε σύνθετη και αναλυτική σκέψη, ικανότητα αξιολόγησης όλων των παραμέτρων και ότι ξεχώριζε επίσης για το ήθος του, τη συναινετική του διάθεση, τη δημοκρατικότητά του, τη σαφήνεια λόγων και έργων.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ήταν συνεπής και σταθερός στις ιδέες του, ότι πολιτεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια και σε σοβαρό πολιτικό επίπεδο, επισημαίνοντας τις πολιτικές διαφορές της παράταξή του με τις πολιτικές που υποστήριζε ο εκλιπών.

Ο επικεφαλής της Αλλαγής, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι η μνήμη και το έργο του Χρήστου Μαλαπάνη θα παραμείνουν απερίγραπτοι τίτλοι τιμής και ευγνωμοσύνης της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπεί. Και ο ίδιος ανέφερε ότι το ήθος του ήταν απαράμιλλο  και πως κατέστησε το λόγο άξιο και τη θεωρία πράξη.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλη απώλεια για την πόλη της Καλαμάτας και ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης βρισκόταν συνεχώς δίπλα στους δημοτικούς συμβούλους που απευθύνονταν σε εκείνον και τους έδινε τις συμβουλές του. Πρόσθεσε ότι μπορεί πλέον να λείπει αλλά μένουν εδώ και μιλούν τα έργα του.
Στ.Μ.