Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 16:59

Εξαιρετική συνεργασία Χαρίτση – δημοτικής αρχής Καλαμάτας: Εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΧΑΡΙΤΣΗ
Επίσημες ανακοινώσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 3.000.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου, 1.200.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και 1.858.140 ευρώ για σύστημα ελέγχου διαρροών (ΔΕΥΑΚ), έκαναν το μεσημέρι, σε συνάντησή τους στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τον αναπληρωτή υπουργό, ενώ άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Αλέξης Χαρίτσης έρχονται να στηρίξουν ένα δίκαιο αίτημα του Δήμου (δρόμοι στον Ταΰγετο), το οποίο δεν στήριξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις…

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, «χρηματοδότηση τριών μεγάλων παρεμβάσεων εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Δημαρχείο.

Ο Αναπλ. Υπουργός, αφού συναντήθηκε με το Δήμαρχο, γνωστοποίησε ότι ικανοποιείται το «εύλογο αίτημα» του Δήμου Καλαμάτας για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στα χωριά του Ταϋγέτου, δηλαδή στις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής Αλαγονίας και στην Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου. Για το σκοπό αυτό δεσμεύθηκε χρηματοδότηση 3.000.000 € από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η μελέτη είναι έτοιμη από πλευράς Δήμου Καλαμάτας και το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Πρόκειται για αίτημα του Δήμου Καλαμάτας από το 2007.

Επίσης, χρηματοδοτείται για μία τριετία (περίοδος 2018 – 2020) με ποσόν 1.200.000 € η διενέργεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ «θεσμό με εθνική και διεθνή εμβέλεια», του οποίου είναι αναγκαία η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τον καλύτερο προγραμματισμό του. Τόνισε δε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από το Δήμαρχο, το Φεστιβάλ φέτος θα είναι πιο λαμπρό από ποτέ.

Ο Αναπλ. Υπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα Πρόσκλησης για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης με το σύστημα της τηλεμετρίας και ικανοποιείται αίτημα του Δήμου Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της της ΔΕΥΑ, υπέβαλε πρόταση που κατετάγη στην 9η θέση επί συνόλου 71 προτάσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται, ενώ είχαν κατατεθεί άνω των 150. Τα σχετικά στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Έργο: Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/ τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, δημόσιας δαπάνης 1.858.140,00 ευρώ και επιλέξιμης δαπάνης 1.498.500,00 ευρώ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Αναπλ. Υπουργό για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το, πολλαπλώς εκφρασθέν, έμπρακτο ενδιαφέρον του. Του προσέφερε δε καλλιτεχνικό δημιούργημα του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις» Παναγιώτη Λαμπρινίδη, που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας (1830), την οποία χρησιμοποιούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια».