Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 17:17

Κατηγορούμενος αύριο ο δήμαρχος Καλαμάτας για παράβαση καθήκοντος

φωτό αρχείο από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα φωτό αρχείο από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα

ΔΕΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Την παροχή της υποστήριξης των δικηγόρων του Δήμου Καλαμάτας προς το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, που αύριο, Τετάρτη, έχει κληθεί ως κατηγορούμενος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για παράβαση καθήκοντος, αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Ο δήμαρχος και τρία στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατηγορούνται επειδή δεν υλοποίησαν την κατεδάφιση 64 αυθαίρετων κατασκευών τσιγγάνων στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας…

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης και Στάθης Σταματόπουλος, υποστήριξαν ότι ακέραια την ευθύνη για τη μη εύρεση λύσης στο πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης ξένης περιουσίας, από τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας, την έχει η δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Ειδικότερα, κατηγορούμενοι αύριο είναι, εκτός από το δήμαρχο, οι Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Κολλάς και Στυλιανός Σπανός, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό κλητήριο θέσπισμα, τα τρία στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «δεν μερίμνησαν, ως είχαν υποχρέωση (…), από τον Ιούνιο του έτους 2015 και εντεύθεν για την εκτέλεση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 68479/2768/6-8-2014 απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αναφορικά με την υλοποίηση της κατεδάφισης των διαλαμβανομένων σε αυτήν εξήντα τεσσάρων (64) αυθαίρετων ισόγειων κτισμάτων εντός του οικισμού αθιγγάνων στην περιοχή Αγίας Τριάδας όπισθεν του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας του οικείου Δήμου».

Για τον Παναγιώτη Νίκα στο κλητήριο θέσπισμα σημειώνεται ότι «υπό την ιδιότητα του Δημάρχου Καλαμάτας, δεν μερίμνησε, ως είχε υποχρέωση δυνάμει σχετικής παραγγελίας βάσει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 68479/2768/6-8-2014 απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αναφορικά με την υλοποίηση της κατεδάφισης των εξήντα τεσσάρων (64) ως άνω αυθαίρετων κατασκευών από τον Αύγουστο του έτους 2014 και εντεύθεν».

Στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ακόμη ότι «στην πράξη τους δε αυτή προέβησαν οι κατηγορούμενοι με σκοπό να προσπορίσουν στους ιδιοκτήτες των αυθαίρετων ως άνω κατασκευών παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην χωρίς νόμιμη αιτία κατάληψη κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων».

Ο Στάθης Σταματόπουλος, αναφερόμενος στην αυριανή δίκη σημείωσε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα «των παλινωδιών» της δημοτικής αρχής και υπενθύμισε ότι στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της τρέχουσας πενταετίας θυμάται το δήμαρχο να υπογραμμίζει στην αγόρευσή του ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος όμως λίγες συνεδριάσεις αργότερα διαπίστωσε μια «μεταστροφή των απόψεων» του. Τόνισε επίσης ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν κράτησαν αταλάντευτη στάση για το θέμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κατειλημμένα ακίνητα του Δήμου, σχολιάζοντας ακόμη ότι εάν ο Δήμος είχε απελευθερώσει τα δικά του ακίνητα θα έδινε θάρρος και στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ώστε να κάνουν το ίδιο.

Τόσο ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι η στάση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι σταθερή, δεν υπάρχει καμία ταλάντευση, ωστόσο εκείνο που άλλαξε ήταν η στάση αρμόδιων αρχών που έθεσαν θέμα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

Ο Γιώργος Φάββας πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος είχε βρει λύση για το πρόβλημα και συγκεκριμένα τη μεταφορά των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα και μάλιστα είπε ότι είχε εξασφαλίσει από την κυβέρνηση και λυόμενα για την εγκατάσταση των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν. «Δυστυχώς όμως πέσαμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», είπε κλείνοντας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Από την πλευρά του ο Σταμάτης Μπεχράκης, της μείζονος μειοψηφίας, επέμεινε ότι η ευθύνη για τη συνέχιση του προβλήματος ανήκει εξ ολοκλήρου στη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση απλά το να πάρει η δημοτική αρχή τους τσιγγάνους από τον έναν καταυλισμό και να τους οδηγήσει σε κάποιον άλλο. Ο Σταμάτης Μπεχράκης υπογράμμισε ότι ποτέ η δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε για την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση για τα θέματα των τσιγγάνων έχει δημιουργήσει ειδική γραμματεία κοινωνικής ένταξης, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία ο Δήμος Καλαμάτας ποτέ δεν έχει καταθέσει κανένα πρόγραμμα για τους τσιγγάνους του Δήμου. Σημείωσε μάλιστα ότι η ειδική γραμματεία αυτή «τρέχει» ένα πρόγραμμα, για το οποίο ο Δήμος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, η ειδική γραμματεία έδωσε παράταση ώστε να προλάβει ο Δήμος Καλαμάτας να ετοιμάσει έναν φάκελο και πάλι όμως δεν έχει γίνει τίποτα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τσιγγάνοι κρατούν εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και πως υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση, σχολιάζοντας μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν πράγματι προγράμματα με πολλά χρήματα, τα οποία όμως «ξεκοκαλίστηκαν» από επιτήδειους.
Στ.Μ.