Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 10:29

Φορείς δίνουν ώθηση στο αίτημα για τα καλντερίμια της Βέργας

Φορείς δίνουν ώθηση στο αίτημα για τα καλντερίμια της Βέργας

ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Δώδεκα φορείς, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις καθώς και Σύλλογοι, υποστηρίζουν την εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων καλντεριμιών από τη Βέργα μέχρι το Καλάθι, τα οποία έχουν ήδη χαρακτηριστεί σε ένα μικρό όμως τμήμα τους εντός του οικισμού της Βέργας…

Βασικά πρόκειται για το λιθόστρωτο μονοπάτι, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ξεκίνησε πριν από το 1830, το οποίο συνδέει την Κάτω με τη Πάνω Βέργα, μέχρι τον Άγιο Γεώργιο ψηλά στο βουνό. Επιπλέον σημειώνεται ότι με προηγούμενη απόφαση έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία δέκα αλώνια της Βέργας και τρία λιθόστρωτα καλντερίμια στην Κάτω Βέργα, καθώς αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται για έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης και κατασκευής, τα οποία συνδέονται με την ιστορία της περιοχής.

Οι περιφερειακές παρατάξεις Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Πρώτα» και «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», οι δημοτικές παρατάξεις Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αλλαγή» και «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», καθώς και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας, η πρωτοβουλία «Οι Φίλοι της Βέργας», ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, ο Σύλλογος Γυναικών Μάνης, ο Σύλλογος «Ευκλής», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Οικολογική Κίνηση σε υπόμνημά τους προς το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σημειώνουν τα εξής:

«Η πρόσφατη εισήγηση υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προς το ΚΣΝΜ για επέκταση του χαρακτηρισμού των παλαιών καλντεριμιών της Κάτω Βέργας έως την Άνω Βέργα και τον Αγ. Γεώργιο στο Καλάθι ως μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είχε ευρεία απήχηση στους συλλογικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Για το θέμα υπεβλήθη θερμό υποστηρικτικό Υπόμνημα παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και Πολιτιστικών – Πεζοπορικών – Οικολογικών – Αναπτυξιακών Συλλόγων.

Σε αυτό τονίζονται τα εξής :

“Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς το ΥΠΠΟ και το ΚΣΝΜ, όπου διατυπώναμε το αίτημα χαρακτηρισμού των καλντεριμιών της Βέργας ως μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να εκφράσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση των πολιτών που εκπροσωπούμε, για την εισαγωγή του θέματος προς γνωμοδότηση στο ΚΣΝΜ. Επισημαίνεται ότι πολλές από τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις μας συνοδεύονταν από ενυπόγραφες δηλώσεις υποστήριξης του αιτήματος από εκατοντάδες συμπολιτών μας.

Τα εν θέματι καλντερίμια, συνολικού μήκους περί τα 6 χιλιόμετρα (κορυφές Μ έως Ω), αποτελούν την φυσική συνέχεια (ιστορική και γεωγραφική) των καλντεριμιών του προηγούμενου χαρακτηρισμού (ΦΕΚ 185/ΑΑΠ/2015), συνολικού μήκους περί τα 2 χιλιόμετρα (κορυφές Α – Μ).

Ο χαρακτηρισμός των παλαιών καλντεριμιών ως μνημείων, καθώς και άλλων παραδοσιακών τεχνικών έργων λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως των λιθόκτιστων αλωνιών, ελαιοτριβείων, βρυσών, ναών κλπ:
-αποτελεί προσφορά στη διάσωση της ιστορικής μνήμης
-διασφαλίζει την προστασία τους από φθορές και καταπατήσεις

-διευκολύνει την αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή τους, π.χ. στα “Ευρωπαϊκά Μονοπάτια”, και τη διασύνδεσή τους με  τα μονοπάτια της Αλαγωνίας και της Δυτικής Μάνης

-εμπλουτίζει την πολιτιστική / τουριστική προσφορά των οικισμών του Δυτικού Ταϋγέτου (Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη)

-συμπληρώνει τα υπόλοιπα μνημεία της Μεσσηνίας, της μυκηναϊκής, ελληνιστικής, βυζαντινής και φράγκικης / ενετικής περιόδου

-προσθέτει στα αξιοθέατα του ορεινού τοπίου του Ταϋγέτου και των ακτών του Μεσσηνιακού κόλπου

-συνεισφέρει στην ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, π.χ. μέσω προγραμμάτων θεματικού τουρισμού

-συνδυάζεται με τις μεγάλες τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις της περιοχής, π.χ. Costa Navarino

-αξιοποιεί τα υπάρχοντα και σχεδιαζόμενα έργα υποδομής (οδικοί άξονες, αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνες κλπ).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζουμε θερμά τον χαρακτηρισμό των καλντεριμιών της Βέργας ως Μνημείων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς”».