Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 21:26

Καμία δεξαμενή ύδρευσης δεν έχει καθαριστεί σε ολόκληρο το Δήμο Καλαμάτας εδώ και χρόνια!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΒΒΑΤΑ
Τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός σε καμία δεξαμενή ύδρευσης του Δήμου Καλαμάτας, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ο οποίος επανειλημμένες φορές τους τελευταίους μήνες έχει ζητήσει ενημέρωση για το θέμα χωρίς όμως να του δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή. Τελικά, του απάντησε η ΔΕΥΑΚ,  ύστερα από έγγραφο αίτημά του. Και σύμφωνα με την απάντηση, καθαρισμός δεξαμενής δεν έχει γίνει, ενώ η ποιότητα του νερού έχει ελεγχθεί σε λίγες τοπικές κοινότητες του Δήμου…

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Δημήτρη Φαββατά, με τίτλο «Κανένας έλεγχος των υδάτων και των δεξαμενών στα τοπικά διαμερίσματα», τονίζονται τα εξής: «Η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών οφείλει να είναι πρωταρχική και ύψιστη ευθύνη κάθε δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, όμως, η παρούσα δημοτική αρχή του Δήμου Καλαμάτας αγνοεί και αυτή την αυτονόητη υποχρέωσή της, καθώς όχι μόνο δεν προστατεύει την υγεία των δημοτών της αλλά επιπλέον με τις παραλείψεις της την εκθέτει σε μέγιστο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι δεξαμενές ύδρευσης των τοπικών διαμερισμάτων είναι μια υγειονομική απειλή για τους δημότες του δήμου Καλαμάτας. Είχα φέρει επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του καθαρισμού των δεξαμενών ύδρευσης του δήμου, αλλά ο κύριος δήμαρχος απαξίωσε να μου απαντήσει στις σχετικές μου ερωτήσεις.

Στη συνέχεια απευθύνθηκα με το υπ’ αριθμ. 7395/29.12.17 έγγραφό μου στη ΔΕΥΑΚ, με το οποίο ζήτησα να πληροφορηθώ πότε έγινε έλεγχος των υδάτων, τα αποτελέσματα αυτών καθώς και πότε πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των δεξαμενών των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Καλαμάτας από 1.1.2011 μέχρι τέλος του 2017. Απαντώντας η ΔΕΥΑΚ με το υπ’ αριθμ. 1013/178/15-2-18 έγγραφό της μου έδωσε στοιχεία για τα τρία τελευταία χρόνια. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι δεν έχει γίνει μέσα σ’ αυτό το διάστημα κανένας καθαρισμός δεξαμενών και ότι έλεγχος υδάτων έχει γίνει σε ελάχιστα τοπικά διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, το 2015 πραγματοποιήθηκε έλεγχος υδάτων στα Τ.Δ. Αλωνίων, Νέδουσας, Βρομόβρυσης, Μικρομάνης καθώς και στην πλ. Λεΐκων. Ακολούθως το 2016 έγινε έλεγχος στα Τ.Δ. Αιθαίας, Λαδά, Άμμου και Αρφαρών. Τέλος, το 2017 ελέγχθηκαν τα ύδατα των Τ.Δ. Αιθαίας, Πηγών, Πλατύ και Ανεμόμυλου καθώς στην πλ. Λεΐκων.

Στα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος των υδάτων και φυσικά κανένας καθαρισμός δεξαμενών όπως και στα παραπάνω τοπικά διαμερίσματα. Είναι εντελώς αδιανόητο να μην γίνεται κανένας έλεγχος και καθαρισμός των υδάτων τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών. Ζητάμε από τη δημοτική αρχή και από τη ΔΕΥΑΚ να προβούν άμεσα σε αυτές τις ενέργειες και να δώσουν στη δημοσιότητα των αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων, για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό των ανθρώπων, την υγεία τους».