Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 08:46

Ανδρέας Ζαγάκος: Τι είναι η ομάδα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 και πού θέλει να φτάσει

Ανδρέας Ζαγάκος: Τι είναι η ομάδα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 και πού θέλει να φτάσει

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ
Η ομάδα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 δεν θα γίνει ποτέ αυτοδιοικητική κίνηση, δηλώνει κατηγορηματικά το ιδρυτικό της μέλος,  Ανδρέας Ζαγάκος, σε συνέντευξή του στην Kalamata Journal. Προσθέτει όμως ότι «αν κάποιοι από την ομάδα αποφασίσουν να συστήσουν ένα καινούργιο αυτοδιοικητικό σχήμα ή να μπουν σε υπάρχοντα σχήματα έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν και θα μπορούν και να αξιοποιήσουν την εμπειρία ακόμη και την παραγωγή τους μέσα από την ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030». Σε ό,τι αφορά τον ίδιο σημείωσε ότι τον απασχολεί η πολιτική και ειδικότερα ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ανόητο και απαράδεκτο άνθρωποι που δημιουργούν να μην τους ενδιαφέρει η τοπική πολιτική σκηνή. Και δεν εννοώ σώνει και καλά να εκτεθούν μέσω ενός πολιτικού σχήματος, γιατί υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενασχόλησης με την πολιτική. Άλλωστε οτιδήποτε κάνουμε στην κοινωνική αλλά και στην προσωπική μας ζωή είναι πολιτική πράξη»…

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030, μας λέει ο Ανδρέας Ζαγάκος, «γεννήθηκε μέσα από το τελευταίο Σχολείο Τουρισμού, του οποίου έχω την τιμή να είμαι, μαζί με τον Κώστα Ανδριανόπουλο, συνιδρυτής. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 συνυπήρξαμε στην ανάπτυξη του Σχολείου Τουρισμού, το οποίο ξαφνικά ξέφυγε από το όριο των 500 ανθρώπων φτάνοντας τους 1.200! Ήρθε ο Ηλίας Καλφακάκος και ο Άρης Κορομηλάς που βοήθησαν στα ηλεκτρονικά, ήρθε η Τόνια Κουζή που έκανε το σκηνικό, ήρθε η Γεωργία Γιαννακέα που βοήθησε στη ροή του προγράμματος. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη νέοι άνθρωποι που κάνουν σπουδαία πράγματα ή που συνεργαζόμενοι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Είπαμε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να συμπράξουμε, να συμπληρώσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και να δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο ώστε ο ένας να μπορεί να στηρίζει τον άλλο. Για παράδειγμα μετά τη συνέντευξη έχουμε ραντεβού με τη Λέττα Πετρουλάκη να μιλήσουμε για το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου. Να δούμε δηλαδή πως το Ευ-τόπος, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το Σχολείο Τουρισμού, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να βοηθήσουμε το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και το αντίστροφο. Γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030».

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Ζαγάκος εξήγησε ότι επιλέχθηκε να μπει στην ονομασία της ομάδας η χρονολογία 2030 για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα του μεσομακροπρόθεσμου  σχεδιασμού. Όπως σχολίασε, «συνηθίζουμε στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην πόλη να προγραμματίζουμε για το επόμενο εξάμηνο, άντε για το επόμενο 12μηνο. Πολλές φορές μαζευόμαστε να συζητήσουμε για το καλοκαίρι που έρχεται τον μήνα Φεβρουάριο, δηλαδή τρεις μήνες ή και λιγότερο πριν ξεκινήσει η σεζόν. Αυτό είναι έξω από κάθε λογική. Πρέπει να έχουμε σχεδιασμό 10ετίας ή ακόμη καλύτερα 15ετίας. Εγώ ευχαρίστως θα έλεγα να ονομαστεί η ομάδα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2040».

Απώτερος σκοπός της ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030, συνέχισε ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού και ιδιοκτήτης του καφέ-μεζεδοπωλείου «…στο κύμα», είναι «να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των σταθερών πυλώνων εξέλιξης της πόλης, που είναι ο πολιτισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός, η απασχόληση, η παιδεία, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σχεδιασμό και δράσεις που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι της πόλης να ζουν εδώ ευτυχισμένοι και οι πολίτες της υπόλοιπης χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου όλου να έρχονται στην Καλαμάτα για να ζήσουν την εμπειρία μιας πόλης που λειτουργεί σωστά, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην αξία της απασχόλησης, στο περιβάλλον και σε όλα αυτά».

Ρωτήσαμε τον Ανδρέα Ζαγάκο με ποιον τρόπο θα λογοδοτεί στον κόσμο η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 και απάντησε ότι τα σχήματα και οι άνθρωποι που συγκροτούν την ομάδα «κρίνονται καθημερινά από τις δράσεις τους. Και το τονίζω καθημερινά γιατί οι διάφορες μορφές εξουσίας κρίνονται κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια, όποτε γίνονται εκλογές. Αν πάρουμε για παράδειγμα το Σχολείο Τουρισμού, κριτής και αξιολογητής είναι ο κόσμος με την τεράστια συμμετοχή του στα προγράμματά του. Αν μετά από κάποιο διάστημα το Σχολείο Τουρισμού φτάσει να ενδιαφέρει 50 ή 70 ανθρώπους τότε σημαίνει ότι πρόσφερε ότι ήταν να προσφέρει. Κριτής λοιπόν είναι η συμμετοχή του κόσμου, αν και είμαι υπέρ του δημόσιου απολογισμού για τα πεπραγμένα αρχόντων, φορέων,  συλλογικοτήτων και κατά τη γνώμη μου είναι αντιδημοκρατικό που δεν γίνεται».

Επίσης ρωτήσαμε τον Ανδρέα Ζαγάκο για την έννοια της φράσης «Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;», η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο με το οποίο η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 συστήνεται στον κόσμο. Μας απάντησε: «Η φράση προέρχεται από τη ρήση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη <<αν δεν σώσω εγώ αυτόν τον τόπο, ποιος θα το κάνει;>> Έχει να κάνει με την υπευθυνότητα λοιπόν, την ευθύνη που πρέπει να διακατέχει κάθε πολίτη ώστε να σέβεται την ύπαρξή του, τον τόπο που ζει, τα παιδιά του που ζουν στον  τόπο αυτό και κατ’ επέκταση να σέβεται τους συμπολίτες του. Η φράση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει ελιτίστικη έννοια ούτε σκοπό να αποκλείσει νέες συμμετοχές στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030. Άλλωστε η ομάδα απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι μεγαλύτεροι είμαστε εγώ και ο φίλος μου ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Απευθύνεται λοιπόν στους ανθρώπους που το 2030 θα βρίσκονται στην πιο δημιουργική και παραγωγική ηλικία».

Όπως διαπιστώνει ο Ανδρέας Ζαγάκος, οι εντυπώσεις για την ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 είναι «απολύτως θετικές». Προσθέτει όμως ότι «θα πρέπει να περιμένουμε τις εντυπώσεις όταν θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις για διάφορα θέματα και να υλοποιούμε δράσεις. Ουσιαστικά η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 θα παρουσιάσει προτάσεις στην κοινωνία της πόλης, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν είτε οι φορείς του κράτους είτε αυτοιδιοικητικοί οργανισμοί είτε και άλλες εθελοντικές οργανώσεις. Ωστόσο σκοπός της ομάδας δεν είναι να ανταγωνιστεί κανέναν ούτε να μπει στον πολιτικό στίβο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει το δημοκρατικό δικαίωμα κάποιου μέλους ή κάποιων μελών να εκτεθούν σε προσεχείς εκλογικές διαδικασίες».

Η μεγάλη δύναμη της Καλαμάτας, ανέφερε στη συνέχεια ο Ανδρέας Ζαγάκος, «είναι οι άνθρωποι που, κυρίως μέσω του πολιτισμού, έχουν αγαπήσει αυτή την πόλη. Είναι άνθρωποι που υπηρετούν σε καίρια πόστα της ελληνικής πολιτείας και ακόμη και μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης μπορούν να βοηθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον της Καλαμάτας. Πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους αξιοποιήσουμε».

Τέλος, το ιδρυτικό μέλος της ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 ανήγγειλε δράσεις της ομάδας μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Όπως σημείωσε, «δεν είναι ακόμη ώρα να πούμε συγκεκριμένα πράγματα, θα είναι όμως κοινωνικές δράσεις, θα αφορούν την υγεία, τον τουρισμό, το περιβάλλον και θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, όχι θεωρητική συζήτηση. Και μακάρι οι δράσεις αυτές να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη την οποία θα αξιοποιήσουν είτε οι δημοτικές αρχές είτε άλλοι φορείς και κοινωνικές ομάδες».
Στ.Μ.