Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 18:08

Η συλλογική μνήμη της Καλαμάτας μέσα από τα παλιά κτίρια της πόλης

Βασίλης Πουλόπουλος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Νίκος Ηλιόπουλος Βασίλης Πουλόπουλος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Νίκος Ηλιόπουλος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ “ΚΑΛΑΜΑΤΑ2030” 
Τη συλλογική μνήμη της πόλης, όπως αυτή έχει καταγραφεί στα παλιά κτίρια της Καλαμάτας, αποσκοπεί να διασώσει το πρόγραμμα “Οι φωνές μας μέσα από τα κτίρια”, το οποίο παρουσίασε σήμερα η νέα σύμπραξη τοπικών πρωτοβουλιών πολιτών “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”. Και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”, Βασίλης Παπαευσταθίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασωθεί αυτή η συλλογική μνήμη προκειμένου οι σημερινοί κάτοικοι της Καλαμάτας να αγαπήσουν την πόλη τους και να την κάνουν ποιοτικότερη…

Το μεσημέρι, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, έγινε η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος της “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” από τον Βασίλη Παπαευσταθίου, εκπρόσωπο της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και της πρωτοβουλίας “ευ τόπος”, τον Βασίλη Πουλόπουλο, εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας “Ο σπόρος” και τον Νίκο Ηλιόπουλο, συντονιστή της “Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας”.

Δεν επιλέχτηκε τυχαία η σημερινή μέρα για την παρουσίαση του προγράμματος, επισήμανε ο Βασίλης Παπαευσταθίου και ειδικότερα σημείωσε πως “σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ως μια επέτειος ενημέρωσης του κοινού και ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη πολιτιστικών τόπων, αγαθών, μνημείων, ιστορικών χώρων που διαμορφώσουν την παγκόσμια συλλογική μνήμη”.

Ανέφερε ότι η ιδέα για το πρόγραμμα “Οι φωνές μας μέσα από τα κτίρια” γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, από τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, εκπρόσωπο της Ομάδας “Πάμε βόλτα”.

Ο Βασίλης Πουλόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι “φτιάξαμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα, η οποία ενσωματώνει πάρα πολλές καινοτομίες όσον αφορά την κατασκευή της. Ο σκοπός μας ήταν να μπορέσουμε να καταγράψουμε ιστορικές μνήμες και φήμες που υπάρχουν γύρω από κτίρια, είτε σημαντικά είτε όχι, στην πόλη μας. Και σε αυτό το επίπεδο θέλω να κάνω κάλεσμα σε όλο τον κόσμο όχι απλά να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να δει ποια στοιχεία περιλαμβάνει αλλά μια από τις καινοτομίες που περιλαμβάνει, τη δυνατότητα που δίνεται στον κόσμο να προσφέρει είτε δικές τους φωτογραφίες είτε δικές του μνήμες από τα κτίρια που έχουν καταγραφεί”.

Στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα παρουσιάζεται ένας διαδραστικός χάρτης με τα κτίρια της πόλης που έχει καταγράψει το πρόγραμμα αυτό, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες και φήμες από το 1880 και μετά.  

Ο Βασίλης Παπαευσταθίου πρόσθεσε ότι η ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει μέσα στο Μάη, καθώς και ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του προγράμματος έχει συνεργαστεί με διάφορα πρόσωπα που έχουν καταγράψει πληροφορίες για την ιστορία των κτιρίων, όπως τον Νίκο Ζερβή, τον Βασίλη Μανιάτη, τον Ηλία Μπιτσάνη, την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία έχει καταγράψει τα διατηρητέα κτίρια της πόλης.

Τέλος, ο Νίκος Ηλιόπουλος σημείωσε πως η “Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας” ανέλαβε να καταγράψει φωτογραφικά τα παλιά κτίρια της πόλης και λεπτομέρειές τους και πως η συμμετοχή της στο πρόγραμμα γίνεται με μεγάλη χαρά και με συνείδηση ότι η καταγραφή και γνώση του παρελθόντος είναι η γερή βάση για ένα καλύτερο μέλλον.
Στ.Μ.