Σάββατο, 05 Μαϊος 2018 10:53

Κρύβει τα ακίνητά του ο Δήμος Καλαμάτας!

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ 
Δεν συμμορφώνεται ο Δήμος Καλαμάτας προς τις παρατηρήσεις που κάθε χρόνο καταγράφουν οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις. Οι ορκωτοί σε κάθε έλεγχο σημειώνουν στις εκθέσεις τους ότι στα βιβλία του Δήμου δεν απεικονίζονται όλα τα ακίνητά του και η αξία τους. Και κάθε χρόνο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαβεβαιώνουν ότι θα συμμορφωθούν με τις παρατηρήσεις των ελεγκτών χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα. Αυτή η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση έχει δημιουργήσει υποψίες για τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος δεν γράφει στο Κτηματολόγιο τα ακίνητά του…

“Δεν έχει απεικονιστεί στα βιβλία του Δήμου η αξία όλων των σχολικών συγκροτημάτων καθώς και λοιπών ακινήτων (οικοπέδων και κτιρίων) τα οποία είτε έχουν εκχωρηθεί είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε έχουν ενοικιασθεί. Η αξία με την οποία εμφανίζονται τα ακίνητα αυτά στα βιβλία του Δήμου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την αντίστοιχη αντικειμενική αξία των ακινήτων στη δήλωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων”, σημειώνει και φέτος ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της χρήσης του 2016.

Πέρσι, στην ίδια παρατήρηση, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε απαντήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Φέτος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών (και Διοικητικών), Θανάσης Ηλιόπουλος, απάντησε στην ίδια παρατήρηση (κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης) ότι έχει ανατεθεί σε συμβολαιογράφους να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία, η οποία ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε κυρίως για τα σχολεία, ενώ ο Δήμος έχει πάρα πολλά  ακίνητα ακόμη. Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μίλησε για το παλιό στρατόπεδο και διερωτήθηκε για παράδειγμα εάν έχουν γραφτεί στο Κτηματολόγιο τα κτίρια που υπάρχουν εκεί και οι οικίσκοι που νοικιάζονται και έχουν παραχωρηθεί σε φορείς και ιδιώτες.

Πάντως πέρα από αυτά που γράφουν στην έκθεσή τους οι ορκωτοί, ανεπίσημα σχολιάζουν ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Κατά τα άλλα όμως, οι ορκωτοί λογιστές είπαν την Πέμπτη το βράδυ ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του και δεν βρίσκεται σε προβληματική οικονομική κατάσταση. Μάλιστα σημείωσαν ότι το 2016 σημειώθηκε πλεόνασμα 1.000.000 ευρώ.

Άλλη μια παρατήρηση των ορκωτών λογιστών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του Δήμου που έρχονται από το παρελθόν και ξεπερνούν τα 12.000.000 ευρώ περίπου και οι οποίες επανέλαβαν ότι θα πρέπει να εισπραχθούν και εάν αυτό δεν είναι δυνατό να τακτοποιηθούν λογιστικά.

Τέλος, οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν και αυτή τη φορά το ζήτημα που μπορεί να δημιουργηθεί για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, σε περίπτωση που ευοδωθεί η δικαστική διεκδίκηση των εργαζομένων για την καταβολή επιδομάτων ύψους 20.000.000 ευρώ περίπου. Όπως σημείωσε πάντως ο δήμαρχος επάνω σε αυτό, εάν το αίτημα των εργαζομένων γίνει δεκτό από τα δικαστήρια με τελεσίδικη απόφαση τότε αρμόδιο να δώσει τα χρήματα θα είναι το κράτος και όχι ο Δήμος.
Στ.Μ.