Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 21:25

Μέχρι τέλη Ιουνίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Μανώλης Μάκαρης, Κατερίνα Κνήτου, Γιώργος Τσώνης Μανώλης Μάκαρης, Κατερίνα Κνήτου, Γιώργος Τσώνης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΚΝΗΤΟΥ 
Τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, με την ονομασία “Κλεισθένης Ι”, παρουσίασε το βράδυ, σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Δημότες”, η Κατερίνα Κνήτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, όμως σημείωσε ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπογράμμισε ότι με την απλή αναλογική στις εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό βήμα στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Είπε ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal, ότι το σύστημα και η κοινωνία δεν είναι έτοιμοι για την εκλογή των δημάρχων από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι με αυτή τη διαδικασία θα εξασφαλιζόταν η απολύτως αναλογική εκπροσώπηση της βούλησης των πολιτών…

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αριστομένους, στην “Αίθουσα δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, δημοτικοί σύμβουλοι από την Καλαμάτα και άλλους Δήμους του Νομού, εκπρόσωποι φορέων, πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

“Ο Κλεισθένης Ι είναι ένα πρώτο σοβαρό μεταρρυθμιστικό βήμα, στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής”, σημείωσε η Κατερίνα Κνήτου και συνέχισε: “Θεωρούμε ότι προφανώς είναι πολύ σημαντική η τομή που έρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να προχωρήσουμε και λέμε ότι ο βηματισμός αυτός πρέπει να ακολουθήσει και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση στην οποία θέλουμε αρωγό και την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και όλα τα κόμματα βεβαίως, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, που αυτό θα είναι το δεύτερο και ακόμη ουσιαστικότερο βήμα στην κατεύθυνση  της αυτοδιοίκησης, όπως την οραματιζόμαστε για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο και τη σκληρή επιτροπεία”.

Απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal γιατί με τον “Κλεισθένη Ι” δεν ορίζεται συγκεκριμένο όριο θητειών για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες η Κνήτου σημείωσε: “Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο είναι σε διάλογο, σε διαβούλευση. Όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός η διαβούλευση αυτή στην πράξη θα ισχύσει έως και την ημέρα της ψηφοφορίας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, αρκεί να κατατεθούν συγκεκριμένες”.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχα η κ. Κνήτου απάντησε σε σχετική μας ερώτηση: “Η εκλογή δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν μιλήσουμε με όρους απλής αναλογικής, θα ήταν το αναλογικότερο που θα μπορούσε να γίνει. Αυτή τη στιγμή όμως ξέρετε ότι υπάρχει ένας φόβος από τους δημάρχους ότι, ενδεχομένως, και μόνο η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει προβλήματα “κυβερνησιμότητας”. Είναι σημείο προς συζήτηση γιατί δεν είναι έτσι. Δεν θεωρούμε εμείς ότι είναι έτοιμο το ίδιο το σύστημα, η κοινωνία και οι δήμαρχοι να αποδεχθούν αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως ήθελε η ΚΕΔΕ, για παράδειγμα, να το βάλει στο τραπέζι και να είναι πρότασή της βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Δημότες”, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι ο “Κλεισθένης Ι” είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση γιατί βοηθάει στην αποκέντρωση, βοηθάει τις τοπικές κοινότητες και βοηθάει στην αναλογική εκπροσώπων όλων των τάσεων σε όλο το Δήμο. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται και μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στ.Μ.