Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 02:29

Πλώρη τώρα για μουσείο ναυτικής παράδοσης και τέχνης στην Καλαμάτα

Βασίλης Παπαευσταθίου, Λέττα Πετρουλάκη και Παναγιώτης Σοφικίτης Βασίλης Παπαευσταθίου, Λέττα Πετρουλάκη και Παναγιώτης Σοφικίτης

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 
Τον απολογισμό, που είναι συγκινητικός και εντυπωσιακός εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας και των θερμών μηνυμάτων που άφησαν οι επισκέπτες, της έκθεσης των έργων μικροναυπηγικής τέχνης του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Μέγαρο Χορού, έκανε χθες ο ίδιος ο δημιουργός, μιλώντας επίσης για το πόσο σπουδαίο θα ήταν να δημιουργηθεί στην πόλη Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης. Ο Παναγιώτης Σοφικίτης τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προσφέρει τα έργα του σε ένα τέτοιο μουσείο. Παρούσα στον απολογισμό ήταν και η “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”, την οποία εκπροσώπησε ο Βασίλης Παπαευσταθίου, που ανακοίνωσε ότι η Κίνηση δημιούργησε ένα πρότυπο ψηφιακό μουσείο με τα έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη. Το ψηφιακό μουσείο δημιούργησαν για την “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” ο Δίαυλος Καινοτομίας “Σπόρος” με τους Βασίλη Πουλόπουλο και Ηλία Καλφακάκο…

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης κάνοντας τον απολογισμό της έκθεσης επισήμανε ότι αυτή ήταν συνέχεια της αντίστοιχης έκθεσης που έγινε πέρσι στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, στην Παλαιά Βουλή. “Εκεί για καμιά δεκαριά μέρες περίπου ξενάγησα κόσμο αλλά ήταν ιδιαίτερες οι εντυπώσεις που αποκόμισα από αυτά που γράψανε οι επισκέπτες. Μάλιστα και σε γλώσσες τέτοιες που δεν τις έχω διαβάσει ακόμα, αραβικά, κινέζικα κ.λπ” είπε ο δημιουργός.

Η έκθεση στο Μέγαρο Χορού εγκαινιάστηκε στις 23 Μάρτη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κάτι που ο Παναγιώτης Σοφικίτης υπογράμμισε ότι αποτελεί για εκείνον εξαιρετική τιμή.

Την έκθεση στο Μέγαρο επισκέφθηκαν περίπου 1.400 μαθητές αλλά όπως ανέφερε ο κ. Σοφικίτης οι επισκέψεις που τον συγκίνησαν περισσότερο ήταν του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και ακόμη περισσότερο “η επίσκεψη μιας γηραιάς κυρίας. Ήταν η δασκάλα μου στην τετάρτη ή την πέμπτη Δημοτικού στη Σκόπελο, το 1956 που ήμουν ακόμα εκεί. Ήταν η κυρία Ελένη, που ήρθε από τον Πύργο της Ηλείας”.

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης ανέφερε ότι καθημερινά ξεναγούσε τον κόσμο που επισκεπτόταν την έκθεση για να του δώσει να καταλάβει τι θα πει ναυτική ιστορία, ελληνική ναυτική ιστορία.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο, ο δημιουργός ανέφερε ότι “έχουμε συζητήσει με το δήμαρχο και είναι σύμφωνος να δημιουργηθεί ένα Μουσείο στην Καλαμάτα, να παραχωρήσω εγώ όλα αυτά τα σκάφη. Μάλιστα μια τέτοια πρόταση έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη βραδιά των εγκαινίων. Εντόπισε και το κτίριο, είπε στη Φαρών και Ασίνης, εκεί που ήταν η Φάρις. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο για το καλό της Καλαμάτας. Εγώ φαντάζομαι να δημιουργείται ένα Ναυτικό Μουσείο το οποίο καθημερινά θα εμπλουτίζεται. Κάποιος θα φέρει μια πυξίδα ενός παππού του, κάποιος θα φέρει μια στολή ενός άλλου παππού του ή ένα ναυτικό φυλλάδιο. Έτσι εμπλουτίζεται το μουσείο και δεν τελειώνει ποτέ αυτή η διαδικασία. Κάπως έτσι το φαντάζομαι. Και ευελπιστώ σύντομα να γίνει και να το χαρούν οι καλαματιανοί και οι επισκέπτες που θα έρχονται να βλέπουν κάτι τέτοιο στην Καλαμάτα”. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”, Βασίλης Παπαευσταθίου, τόνισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που ο Παναγιώτης Σοφικίτης θέλει να δωρίσει τα έργα του στην Καλαμάτα, μεταλαμπαδεύοντας έτσι την τέχνη της μικροναυπηγικής στις νέες γενιές. Πρόσθεσε ότι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης πρέπει να έχει μόνιμο χώρο στο λιμάνι, την Ντουάνα όπως ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση του πρότυπου ψηφιακού μουσείου, σε αυτό φιλοξενούνται όλα τα εκθέματα του Παναγιώτη Σοφικίτη μαζί με πολυμεσικό υλικό. Το Μουσείο είναι διαθέσιμο online στη διεύθυνση ships.kalamata2030.gr και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καλαμάτα 2030 ενώ υλοποιήθηκε από τον Δίαυλο Καινοτομίας Σπόρος και τους Βασίλη Πουλόπουλο και Ηλία Καλφακάκο.

Η “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” σημειώνει ότι “εμείς, οι άνθρωποι του Καλαμάτα 2030, πιστεύουμε ότι μια τέτοια σημαντική έκθεση, πρέπει να αποκτήσει μόνιμο φυσικό χώρο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης να την απολαμβάνουν διαρκώς. Παράλληλα, είναι ευχής έργο να κληροδοτήσει την τέχνη και τεχνική του ο δημιουργός σε παιδιά και εφήβους της Καλαμάτας, ώστε εμπνέοντάς τους να συνεχίσουν κι αυτοί αργότερα τη μικροναυπηγική ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά.

Ένα Μουσείο Ναυτικης Παράδοσης και Τέχνης στην πόλη μας, θα έπρεπε να έχει μια μόνιμη έδρα κοντά στην θάλασσα και στην παραλία της Καλαμάτας μας, αφου η Ντουάνα και το Λιμάνι μας, διαθέτει σπουδαία ιστορία και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικιστική μας εξέλιξη. Είναι κομμάτι των εθνικών ριζών μας, μέρος της ταυτότητας μας, και όσο περισσότερο το φροντίσουμε και το αναδείξουμε, τόσο καλύτερα θα καταλάβουμε το παρελθόν μας και θα θεμελιώσουμε το μέλλον μας. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας για την δημιουργία ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην πόλη μας”.
Στ.Μ.