Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 20:41

Μικραίνει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αλλά μεγαλώνει η χρηματοδότηση της Ελλάδας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 
Κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη προτείνεται να είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027), παρότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μικραίνει, λόγω της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Σε δήλωσή του για τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνει ότι η πρόταση έχει να κάνει με την προσπάθεια της χώρας για τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη δικαιότερη κατανομή των πόρων και την απλούστευση των διαδικασιών. Επισημαίνει ωστόσο ότι η πρόταση θα τεθεί σε σκληρή διαπραγμάτευση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε…

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού, με βάση τα στοιχεία από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%, που αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο (2014 – 2020). Σε απόλυτα νούμερα αυτό αντιστοιχεί σε 21,696 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, έναντι 15,664 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι στην πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρώπης μετά το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση κατά 7% των συνολικών (πανευρωπαϊκά) πόρων για την Πολιτική Συνοχής.  Η χώρα μας λοιπόν αποσπά περισσότερα κονδύλια από έναν μικρότερο προϋπολογισμό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των πόρων που αναλογούν στη χώρα μας την περίοδο 2021-2027 μας κατά 8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, παρά την συνολικά μειωμένη «πίτα» της Πολιτικής Συνοχής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Οικονομίας, η άριστη συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επίτροπο κα Κ. Κρέτσου και τα επιχειρήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια δικαιότερη κατανομή των πόρων την επόμενη περίοδο, συνέβαλαν αποφασιστικά στο σημερινό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο μας θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα το επόμενο διάστημα κατά την δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι και την οριστικοποίηση της κατανομής των πόρων και την έγκριση των κανονισμών, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες και την οικονομία».

Στα θετικά της σημερινής ανακοίνωσης της Επιτροπής θα πρέπει να περιληφθούν και μια σειρά από προβλέψεις για την απλούστευση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομίας επιμένει εδώ και καιρό στην ανάγκη απλούστευσης των κανονιστικών κειμένων και σήμερα βλέπουμε με ικανοποίηση να προωθούνται μια σειρά από μέτρα για την απλοποίηση στη διαχείριση και τους ελέγχους που θα διευκολύνουν τις διαχειριστικές αρχές αλλά κυρίως τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που είναι οι βασικοί  ωφελούμενοι των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των Κανονισμών και της κατανομής των πόρων ανά χώρα. Η διαδικασία αυτή θα είναι επίπονη και θα αφορά το σύνολο των ρυθμίσεων που θα καθορίσουν το ύψος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες αξιοποίησής τους”.