Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 18:32

Θα τα πάρει το ρέμα τα 2.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά στην Καλαμάτα;

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΛΟΓΟ Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ 
Το έργο που ετοιμάζονται να κάνουν ο Δήμος Καλαμάτας με τη ΔΕΥΑΚ, με χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη διαχείριση των νερών της Παναγίτσας, είναι “εντελώς άστοχο” και δεν έχει και περιβαλλοντική αδειοδότηση! Αυτό υποστήριξε χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση γι’ αυτά τα θέματα καθώς είναι γεωλόγος και κάνει μελέτες για ρέματα…

Τα νερά από την περιοχή της Παναγίτσας θα διοχετεύονται, με αγωγό που θα κατασκευαστεί, στο Νέδοντα. Όπως υπογράμμισε όμως ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο Νέδοντας είναι επικίνδυνο να πάρει επιπλέον νερά από τα δικά του, δεδομένου ότι ήδη εκβάλλει σε αυτόν ο Καραμπογιάς, ενώ έχουν καταγραφεί προβλήματα παροχετευτικότητας στο καλυμμένο τμήμα της κοίτης.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι η λύση του προβλήματος είναι το άνοιγμα των φυσικών κοιτών των ρεμάτων και η ελεύθερη ροή των νερών.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε και πάλι ότι τα ρέματα έχουν μπαζωθεί και καταπατηθεί μέσα στην πόλη. Ανέφερε ότι ρέματα στις παρυφές της πόλης έχουν πλάτος 10 μέτρα και στα σημεία που εκβάλλουν η κοίτη τους είναι μόλις ένα μέτρο. Τόνισε ότι μέσα στις κοίτες των ρεμάτων έχουν χτιστεί και πολυκατοικίες, που έχουν εν τω μεταξύ νομιμοποιηθεί. Υποστήριξε λοιπόν ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προωθείται από την κυβέρνηση, το “πιάσιμο” των νερών επάνω από την πόλη και η απορροή τους στη θάλασσα με υπόγειους μεγάλους αγωγούς. Σημείωσε ότι τη σχετική μελέτη την έχει σχεδόν ολοκληρώσει ο Μορέας και τα έργα που προβλέπεται είναι ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ο δήμαρχος δεν ανέφερε κάτι για το αν πράγματι δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο αλλά και για το αν μπορεί ο Νέδοντας να πάρει επιπλέον νερά.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Σταματόπουλος, πρότεινε από την πλευρά του να εκπονηθεί από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ μια ειδική μελέτη χαρτογράφησης των ρεμάτων, η οποία τόνισε ότι είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένας σχεδιασμός πολιτικής προστασίας στην πόλη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στ.Μ.