Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 14:18

Καλλιτεχνικοί διευθυντές στη Φάρις με μνημονιακούς όρους ενώ έχουμε βγει απ’ τα μνημόνια…

Παναγιώτης Λαμπρινίδης,Θωμαΐς Σταμούλη και Στάθης Γυφτάκης Παναγιώτης Λαμπρινίδης,Θωμαΐς Σταμούλη και Στάθης Γυφτάκης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 
Και φέτος οι καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές σχολές της Φάρις, Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το Εικαστικό Σχολείο και η Σχολή Χορού, θα λειτουργήσουν με το καθεστώς όχι των κανονικών καλλιτεχνικών διευθυντών αλλά με το καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων καλλιτεχνικού διευθυντή. Αυτό επειδή ο νόμος, που έρχεται από τη μνημονιακή περίοδο και συνεχίζεται κανονικά παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια..., δέχεται ότι σε ένα νομικό πρόσωπο, όπως η Φάρις, μπορεί να υπάρχει μόνο ένας διευθυντής, ο διοικητικός και δεν αφήνει στα τμήματα του Νομικού Προσώπου, παρότι έχουν διαφορετικό καλλιτεχνικό αντικείμενο, να το έχει το καθένα τον δικό του καλλιτεχνικό διευθυντή…

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο στον Στάθη Γυφτάκη, στη Σχολή Χορού στη Θωμαΐς Σταμούλη και στο Εικαστικό Σχολείο στον Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Και στους τρεις τους είχαν ανατεθεί τα ίδια καθήκοντα και κατά την περσινή χρονιά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της ανάθεσης των καθηκόντων καλλιτεχνικού διευθυντή είναι δέκα μήνες.

Το καθεστώς αυτό δημιουργεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας των καλλιτεχνικών σχολών, γιατί δεν επιτρέπει στη Φάρις να καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους είτε από το καλλιτεχνικό προσωπικό είτε από την αγορά ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την καλλιτεχνική διεύθυνση κάθε σχολής και να επιλέξει αυτόν με τα περισσότερα προσόντα. Πάντως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το έργο που προσφέρουν οι Στάθης Γυφτάκης, Θωμαΐς Σταμούλη και Παναγιώτης Λαμπρινίδης και τουλάχιστον η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το ποιοτικο επίπεδο των σχολών διατηρείται ψηλά και ανεβαίνει.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις για την ανάθεση καθηκόντων καλλιτεχνικού διευθυντή παραβρέθηκαν οι Στάης Γυφτάκης, Θωμαΐς Σταμούλη και Παναγιώτης Λαμπρινίδης, οι οποίοι ευχαρίστησαν το συμβούλιο για την ανανέωση της εμπιστοσύνης, ενώ και οι τρεις τόνισαν ότι στην πρώτη προτεραιότητά τους θα είναι το εκπαιδευτικό έργο. Ο Στάθης Γυφτάκης είπε επίσης ότι το Δημοτικό Ωδείο βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συνεργασία με παγκόσμιας φήμης μουσικό και πως η συνεργασία αυτή, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Θωμαΐς Σταμούλη ανέφερε ότι θα διοργανώσει σεμινάρια που θα είναι ανοιχτά στην πόλη και πως θα ενισχυθεί περισσότερο ο δεσμός της Σχολής Χορού με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα. Τέλος ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης σημείωσε ότι πέρσι οι εγγραφές στο Εικαστικό Σχολείο αυξήθηκαν κατά 20% και πως αυτό δείχνει ότι ο κόσμος επιστρέφει προς την ποιοτική καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ενέκρινε επίσης την πρόσληψη του καλλιτεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στις τρεις καλλιτεχνικές σχολές.

Στ.Μ.