Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 09:45

Μεθοδεύεται έκπτωση στην ποιότητα για να μπορέσουν να παραλάβουν το Μέγαρο Χορού

Μεθοδεύεται έκπτωση στην ποιότητα για να μπορέσουν να παραλάβουν το Μέγαρο Χορού

ΝΙΚΑΣ: ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 
Τον τρόπο ώστε να πετύχουν έκπτωση στις προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη για τους μηχανισμούς της σκηνής του Μεγάρου Χορού, εξετάζουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς φαίνεται ότι ο ανάδοχος δεν έχει την οικονομική ή την τεχνική δυνατότητα να τηρήσει τις επιταγές της μελέτης. Αυτό προκύπτει από την αναφορά που έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι “έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις πιστοποίησης” του έργου. Δεν εξήγησε όμως πως μπορούν να αλλάξουν οι προϋποθέσεις αφού έχει δημοπρατηθεί το έργο…

Επίσης ο δήμαρχος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητα χαριστική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στην ανάδοχο κοινοπραξία, για την οποία εκκρεμεί τρία ολόκληρα χρόνια εισήγηση έκπτωσης για τη μη αποκατάσταση των κακοτεχνιών στους μηχανισμούς της σκηνής.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να εξηγήσει γιατί δεν έχει τηρηθεί η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την εισήγηση της έκπτωσης, είπε ότι έπρεπε να δίνεται έπαινος στην Τεχνική Υπηρεσία που, επιδιώκοντας το έργο να είναι τέλειο, αποδέχεται τις καθυστερήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας.

Ειδικότερα ο δήμαρχος είπε: “Κοιτάξτε, το ότι καθυστερούμε το Μέγαρο Χορού είναι προς έπαινο, όχι προς ψόγο. Και αυτό να το ακούνε κάποιοι, ιδιαίτερα τεχνικοί, οι οποίοι ολοκληρώνουν έργα στο άψε σβήσε και τον επόμενο χρόνο έχουνε προβλήματα. Δεν είναι προς έπαινο ότι η Υπηρεσία αμύνεται και πρέπει το έργο αυτό να το παραλάβει σε κατάσταση τελειότητας; Τι λέτε; Το έργο δεν είναι μόνο του Δήμου Καλαμάτας. Είναι έργο το οποίο παρακολουθείται και από τη Διαχειριστική Αρχή και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Υπουργείου (Υποδομών). Γνωρίζω ότι την Τετάρτη έγινε μια συνάντηση τριμερής. Τα τρία μέρη ήταν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, η Διαχειριστική Αρχή και ο εργολήπτης. Έδωσαν μια πορεία για το συγκεκριμένο έργο, γιατί έχουν αλλάξει και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης. Υπάρχει συνεννόηση και με την TUV (σ.σ. ο Γερμανικός εξουσιοδοτημένος οίκος για την πιστοποίηση τέτοιου είδους έργων) η οποία θα κάνει την πιστοποίηση και πάρα πολύ γρήγορα το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά με τις υπογραφές ότι το έργο είναι τέλειο”.

Το θέμα για την καθυστέρηση στο Μέγαρο Χορού άνοιξε ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος είπε ότι συνεχώς αναβάλλεται η πιστοποίηση και παραλαβή του έργου και ζήτησε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση να προσκληθεί ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για το πως έχει η κατάσταση.

Στ.Μ.