Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 07:01

Κατηγορούμενος τη Δευτέρα ο δήμαρχος για τα ανεπιτήρητα βοοειδή στα χωριά της Αλαγονίας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

“ΤΕΛΕΣΕ ΠΛΕΙΟΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ” 
Ότι προσπόρισε παράνομο όφελος σε ιδιοκτήτες βοοειδών, στην Αλαγονία, στους οποίους δεν επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις επειδή είχαν αφήσει τα ζώα τους ανεπιτήρητα και σε ημιάγρια κατάσταση, κατηγορείται ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έχει κληθεί να δικαστεί τη Δευτέρα, 22 Οκτώβρη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Επιπλέον κατηγορείται ότι δεν απέτρεψε τη διατάραξη της ασφαλούς συγκοινωνίας στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου, την οποία προκαλούσαν τα ανεπιτήρητα βοοειδή, με κινδύνους για τους ανθρώπους. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2015 και 2016 και μαζί με το δήμαρχο είναι κατηγορούμενα και τρία άτομα που φέρονται ως ιδιοκτήτες συνολικά 130 ανεπιτήρητων βοοειδών…

Το μεσημέρι της Πέμπτης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα την νομική υποστήριξη του δημάρχου για το δικαστήριο της Δευτέρας.

Στο κλητήριο θέσπισμα σημειώνεται ότι οι τρεις φερόμενοι ιδιοκτήτες των 130 βοοειδών άφησαν τα ζώα τους “να περιφέρονται δίχως ενώτια, ελεύθερα και ανεπιτήρητα, σε ημιάγρια κατάσταση, σε πολυπληθείς συνήθως αγέλες (...)με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας επί του (...) οδικού δικτύου, υπό την έννοια της παρεμπόδισης της ασφαλούς κινήσεως επ’ αυτού οχημάτων, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για αόριστο αριθμό ανθρώπων ένεκα της συχνής και ακανόνιστης κινήσεως επ αυτού ή και καταλήψεως τμημάτων αυτού από τα εν λόγω βοοειδή”.

Για τον δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, σημειώνεται ότι “τέλεσε πλείονα αδικήματα” και ειδικότερα: “1)Με πρόθεση παρέλειψε να αποτρέψει την διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για άνθρωπο, αν και υπείχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος αυτού” καθώς και “2) Ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 13 περ. α’ του ΠΚ, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος σε άλλον. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παρέλειψε να μεριμνήσει , ως όφειλε υπό την ανωτέρω ιδιότητά του και σε συνδυασμό με την διάταξη του αρ. 17 Ν. 4056/2012, για τη διαχείριση και περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, εκποίηση ή σφαγή των ως άνω ανεπιτήρητων βοοειδών. Στην πράξη του δε αυτή προέβη με σκοπό να προσπορίσει στους ως άνω ιδιοκτήτες-υπευθύνους των ανεπιτήρητων βοοειδών παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην εκ μέρους τους συνέχιση της παράνομης εκμετάλλευσης των εν λόγω ζώων, δίχως να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα στο νόμο πρόστιμα”.

Στ.Μ.