Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 18:26

Έφυγε ο τελευταίος καπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ
Π
λήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, έφυγε τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη ο τελευταίος καπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ. και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, Αρίστος Καμαρινός, αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη αγώνων και οραμάτων.
Ο «καπετάνιος» έζησε μέχρι την τελευταία του μέρα σύμφωνα με τις αρχές και τα πιστεύω του. Σε όλη του τη ζωή αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό, αλλά και κάθε αξίωμα που του προτάθηκε. Μετά την ταραγμένη μετεμφυλιακή περίοδο, διέφυγε καταδιωκόμενος στην Τασκένδη της πρώην ΕΣΣΔ, από το 1964 μέχρι το 1978, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, εργάστηκε κυρίως ως μεταφραστής και υπηρέτησε πολύπλευρα το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το 2008 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949», ενώ είχε ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου για την Εθνική Αντίσταση στην Πελοπόννησο που, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τελειώσει.
Η πολιτική του κηδεία έγινε την Τρίτη 7 Φλεβάρη στο Δημαρχείο Αργυρούπολης (φουαγιέ Μίκης Θεοδωράκης) και ετάφη στο Νεκροταφείο Αργυρούπολης. Αντί στεφάνων, η οικογένειά του παρακαλεί να δοθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.