Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 20:35

Με ένα καραβάκι και με ούριο άνεμο στα πανιά της ξεκίνησε η Μαρία Οικονομάκου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ 
Είκοσι δύο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της, “Καλαμάτα, ξεκινάμε”, παρουσίασε το απόγευμα η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Οικονομάκου. Παρουσίασε και το σήμα του συνδυασμού της, ένα καραβάκι με φουσκωμένα τα πανιά του να έχει βάλει πλώρη για ένα καλύτερο μέλλον. Το σήμα έχει κίτρινο και γαλάζιο χρώμα, που όπως ανέφερε η Μαρία Οικονομάκου συμβολίζουν τον ήλιο και τη θάλασσα, την αισιοδοξία και τη θέληση…

Οι υποψήφιοι που παρουσίασε η Μαρία Οικονομάκου είναι οι:

 1. Αργυρόπουλος Γεώργιος - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ - Προπονητής
  Ποδοσφαίρου
  2. Ατέσης Γεώργιος - Ελεύθερος Επαγγελματίας - Εργολάβος Ηλεκτρολόγος
  3. Γαλέα Κυριακή - Πτυχιούχος ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών - Διοίκησης Επιχειρήσεων
  4. Γκιούλος Νικόλαος - Ιατρός Παθολόγος Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής
  Μάνης
  5. Γκλεγκλέ Ελένη - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - Διευθύντρια Λυκείου Θουρίας
  6. Εξερτζόγλου Ελένη - Ιατρός Αναισθησιολόγος - Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
  7. Ζαφειρόπουλος Ιωάννης - Αστυνόμος - Πρόεδρος Ενώσεως Αστυνομικών Μεσσηνίας
  8. Καντέλης Γεώργιος - Ιδιωτικός Υπάλληλος - Καπνοβιομηχανία Καρέλια
  9. Καπόγλη Αγγελική - Ιατρός Μικροβιολόγος - Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
  10. Καραμπάτσου Βίκυ - Επιχειρηματίας
  11. Καράμπελας Θάνος - Δικηγόρος - Νομικός Σύμβουλος ΚΤΕΛ Μεσσηνίας
  12. Καρύδη Κοτσιόλεκ Σάρα Αντριάννα - Έμπορος
  13. Κεράνη Μερσίνη - Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών -
  Εκπαιδευτικός Ι.Ι.Ε.Κ Καλαμάτας
  14. Κλάδης Παύλος - Συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών - Πρόεδρος Συλλόγου Επτανησίων
  Νομού Μεσσηνίας
  15. Κοντογεώργης Ηλίας - Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
  16. Μανδηλάρη Μαρί-Άννα - Πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών -
  Προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής
  17. Μενούνος Νικήτας - Πυροσβέστης - Πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Μεσσηνίας
  18. Μπαρούνη Αικατερίνη - Ιδιωτική Υπάλληλος
  19. Μπόμπολης Χαράλαμπος - Επιχειρηματίας
  20. Σπυρόπουλος Γεώργιος Στρατιωτικός Αεροπορίας
  21. Τζάνου Κωνσταντίνα - Δικηγόρος
  22. Χαντζόπουλος Γεώργιος - Στρατιωτικός Αεροπορία

Η παρουσίαση έγινε στον κατάμεστο από φίλους της Μαρίας Οικονομάκου πολυχώρο πολιτισμού “Α49”, στην οδό Αναγνωσταρά.

Η Μαρία Οικονομάκου στην ομιλία της πήρε κάποιες ξεκάθαρες θέσεις. Τάχηκε κατά της δρομολόγησης τραμ στην πόλη, τονίζοντας ότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με τους στενούς δρόμους και τους ποδηλατόδρομους. Για το λιμάνι είπε ότι βλέπει αποκλειστικά τουριστική χρήση, ούτε εμπορική ούτε μεταφορική.

Κάλεσε και τους άλλους υποψηφίους δημάρχους να μιλήσουν με συγκεκριμένες θέσεις και όχι με αοριστίες.

Η Μαρία Οικονομάκου χειροκροτήθηκε, θερμά μάλιστα, όταν δύο φορές σχολίασε ότι δεν είναι υπέρ δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας του Δήμου και της λογικής ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο δήμαρχο.

Σημειώνεται ότι μεταξύ του κόσμου ήταν πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους, ήταν η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Καλαμάτας της Ν.Δ. Άντζελα Σκλήκα, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος.

Ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας της Μαρίας Οικονομάκου έχουν ως εξής:

-“Πρωταρχική επιδίωξή µας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών και δηµοτικών διαµερισµάτων του Δήµου, η δίκαιη κατανοµή πόρων και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών ιδιαίτερης φυσιογνωµίας, κάθε γειτονιάς. Ο δηµοτικός φωτισµός, η δηµοτική οδοποιία, οι διανοίξεις αγροτικών δρόµων, ο καλλωπισµός των χώρων πλατειών κλπ, θα είναι, µεταξύ των άλλων, στην ηµερήσια διάταξη του ενδιαφέροντός µας για τις περιοχές των διαµερισµάτων µας, αν θέλουµε να µιλάµε σοβαρά για βοήθεια και στήριξη της περιφέρειας. Δεσµευόµαστε στην εκπόνηση ξεχωριστών σχεδίων ανάπτυξης για κάθε δηµοτικό διαµέρισµα, ώστε κανείς κάτοικος των περιοχών αυτών, να αισθάνεται ότι δεν τον καλύπτει ισότιµα και ειλικρινά, η µέριµνα της νέας δηµοτικής Αρχής”.

-“Οι συνθέσεις των συµβουλίων των δηµοτικών επιχειρήσεων θα αλλάζουν τακτικά, ώστε περισσότεροι, που έχουν διάθεση και εµπειρία του αντικειµένου, να µπορούν να συµµετέχουν”.

-“Θα αξιοποιήσω τα εργαλεία που δίνει ο Κλεισθένης, κυρίως για τη λειτουργία επιτροπών διαβούλευσης και λαϊκών συνελεύσεων, καθώς πρόκειται για χρήσιµα µέσα έκφρασης των απόψεων των δηµοτών πάνω σε διάφορα θέµατα. Δεν υποστηρίζω το µοντέλο διοίκησης, σύµφωνα µε το οποίο τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο Δήµαρχο. Ειλικρινά, θα θεωρήσω τον εαυτό µου επιτυχηµένη Δήµαρχο αν µπορέσουµε να φτάσουµε στο σηµείο εγώ απλώς να συντονίζω τις πρωτοβουλίες και δράσεις των συνεργατών µου, υπηρεσιακών και αιρετών, µέσα βέβαια στο προγραµµατικό πλαίσιο που έχει τεθεί”.

-“Οι κύριοι, κατά την άποψή µου, πυλώνες ανάπτυξης του Δήµου µας, που είναι ο τοµέας του πολιτισµού και του τουρισµού, θα προσεχθούν ιδιαίτερα. Και για τους δύο αυτούς θα υπάρξει σχεδιασµός και θα κληθούν άνθρωποι του χώρου να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, ενώ θα τους ζητηθεί να αναλάβουν επιπλέον αυτοτελείς δράσεις, υποστηρικτικές των ενεργειών του Δήµου, ώστε να µεγεθυνθεί η δύναµη επιρροής µας στα κέντρα αποφάσεων”.

-“Το κυκλοφοριακό είναι ένα ζήτηµα που θέλει επανασχεδιασµό, κυρίως στην προοπτική διασφάλισης χώρων στάθµευσης και ενίσχυσης των γραµµών αστικής συγκοινωνίας. Είµαι αρνητική στη λειτουργία τραµ στην πόλη, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις οικονοµικής βιωσιµότητας του εγχειρήµατος, αλλά και γιατί οι οδικοί µας άξονες είναι υπερφορτωµένοι κυκλοφοριακά µε την παράλληλη χάραξη των ποδηλατοδρόµων. Ο σχεδιασµός του ποδηλατόδροµου θα επανεκτιµηθεί, είτε γιατί σε ορισµένα σηµεία του παρουσιάζει επικινδυνότητα για την οµαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και ποδηλατών, είτε γιατί σε άλλα σηµεία περιορίζει ανεπίτρεπτα το εύρος ανάπτυξης εµπορικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό για το οποιο µιλάµε είναι για έναν ασφαλή ποδηλατόδροµο και όχι για την κατάργησή του”.

-“Τάσσοµαι ανεπιφύλακτα υπέρ της τουριστικής µόνο χρήσης του λιµανιού µας, αφού η αποβιοµηχάνιση της περιοχής ήδη από τη δεκαετία του 90 και η αλλαγή, γενικά, τού µοντέλου ανάπτυξής της, δεν αφήνει κανένα άλλο σοβαρό περιθώριο σκέψης για εµπορικό ή µεταφορικό προσανατολισµό, τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο”.

-“Θα καταβληθεί ιδιαίτερη µέριµνα για επείγοντα αντιπληµµυρικά έργα. Δεν θα υπάρχει έγκριση µελέτης και κανένα έργο, ούτε καν πεζοδρόµιο, θα υλοποιείται, αν δεν ενσωµατώνει επαρκή πρόβλεψη αντιπληµµυρικής προστασίας και απορροής οµβρίων”.

-“Το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο που ρυθµίζει τις χρήσεις γης και οι πράξεις εφαρµογής των περιοχών Βέργας και Μ. Μαντίνειας είναι από τα θέµατα που θα αντιµετωπιστούν µε ξεχωριστή µελετητική πληρότητα και επάρκεια, γιατί πρόκειται για τις περιουσίες πολλών συµπολιτών µας και δεν επιτρέπονται λάθη και παλινωδίες”.

-“Καλούµε όλους τους συνδυασµούς να καταθέσουν αναλυτικές προτάσεις για όλα τα ζητήµατα του δήµου και τους ζητώ να τις συζητήσουµε δηµόσια πριν από τις εκλογές. Οι δηµότες αδιαφορούν για τις µεγαλόστοµες διακηρύξεις και αναµένουν να κρίνουν µόνο ρεαλιστικά και εφαρµόσιµα προγράµµατα. Αρνούµαι να µπω στη λογική των αόριστων υποσχέσεων. Αν θέλουµε να γίνουµε χρήσιµοι και ουσιαστικοί, ας φύγουµε από τα κοινότοπα και τετριµµένα και ας πάµε στα µεγάλα και δύσκολα. Και εµείς είµαστε ένας δηµοτικός συνδυασµός για τα µεγάλα και τα δύσκολα, πορευόµενος µε σχέδιο, γνώση και προετοιµασία”.

-“Το σύστηµα απλής αναλογικής στις επερχόµενες εκλογές εισάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητας στην αποτελεσµατικότητα λειτουργίας του Δήµου αφού αποσυνδέει την εκλογή του Δηµάρχου από την εκλογή µιας υποστηρικτικής προς αυτόν πλειοψηφίας συµβούλων προερχόµενων από την παράταξή του. Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις µου για σκοπιµότητα του µέτρου και επειδή ποτέ δεν υιοθέτησα το µοντέλο του Δηµάρχου απόλυτου άρχοντα, δεν είµαι ισοπεδωτικά αρνητική και κάθετα απορριπτική στη λογική των καινοτοµιών του νέου νόµου. Και καθώς η επιτυχία ενός µέτρου δεν κρίνεται από το περιεχόµενό του (που µπορεί να είναι και κακό), αλλά µόνο και αποκλειστικά από τον τρόπο και το πνεύµα εφαρµογής του, τώρα είναι η ώρα να δείξουµε όλοι µας αν µπορούµε να είµαστε ώριµοι και υπεύθυνοι, διαχειριζόµενοι τους προσωπικούς µας εγωισµούς. Είναι, λοιπόν, στο χέρι των συνδηµοτών µας που θα ψηφίσουν, να δώσουν τα ανάλογα µηνύµατα, αλλά ανήκει και στην ευθύνη των συµβούλων που θα εκλεγούν, να επιδείξουν πνεύµα ωριµότητας, αν θέλουµε τελικά να βαδίσουµε στο δρόµο της λογικής και της συναίνεσης. Εµείς, πάντως, σαν νέα δηµοτική αρχή, θα λειτουργήσουµε συνεργατικά µε τις άλλες δηµοτικές οµάδες και πρόσωπα. Νοµίζω ότι είναι καιρός πλέον (οι κίνδυνοι της εποχής µας το επισηµαίνουν σε όλα τα επίπεδα) να κλείσουν οι κύκλοι των αρνήσεων σε προγραµµατικές συγκλίσεις και δεσµεύσεις και να περάσουµε στην εποχή των συναντιλήψεων, για το καλό του τόπου µας. Εννοείται ότι παρονοµαστής όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα πρέπει να είναι το εφικτό και χρήσιµο και όχι το στείρα αντιπολιτευτικό και αποκλειστικά επικοινωνιακό. Είναι ένα δύσκολο στοίχηµα, αλλά εµείς θα το επιχειρήσουµε. Και ο κόσµος θα διακρίνει µέσα από τις ενέργειές µας, την αλήθεια και σοβαρότητα των δεσµεύσεων που αναλαµβάνουµε. Διεκδικούµε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά µας, σε µία καλύτερη πόλη για όλους µας”.

Στ.Μ.